AVM Fritz!Box 7590

Fritz!Box 7590 er den nye toppmodellen fra tyske AVM og har hastigheter på opptil AC2533 og mange gode ekstrafunksjoner.

av #Ruter #AVM
8.4

Det er flere spennende nyheter i den nye FritzBox-serien av rutere fra AVM. Den vanligvis røde boksen fra den tyske produsenten har tidligere fått kritikk for en litt utdatert design, men det har endret seg. Portene på de nye ruterne er skjult på baksiden, og et par diskré lysdioder viser de viktigste statusmeldingene på fronten. Endelig har det også kommet en ekstra WAN-port, slik at man i tillegg til bredbåndsruteren også kan koble til fire kablede nettverksenheter – alle med en hastighet på 1 Gb/s.

Under oppsettet av Fritz!Box 7590 blir du ført gjennom en ganske enkel veiviser, riktignok på engelsk. Det viktigste valget er om du vil bruke boksens egen ADSL-ruter og bare koble til en telefonledning – eller om du vil bruke Fritz!Box som en vanlig ruter der internettilkoblingen leveres via modemet fra tjenesteleverandøren. Vi valgte det siste, fordi vi har internett via tv-kabelen og ikke ADSL. Deretter hopper man elegant over punktene om ADSL, og ruteren velger selv de korrekte innstillingene for internett.

Som øvrige rutere fra AVM har Fritz!Box 7590 integrerte antenner som er skjult i boksen. Det gir generelt litt dårligere rekkevidde enn med rutere som har eksterne og roterbare antenner, men Fritz!Box ga likevel god dekning over to etasjer og det meste av hagen. Det er ganske bra for en ruter med integrerte antenner. I huset der ruteren ble testet, er imidlertid veggene av gips og Leca, og det stiller ikke like høye krav som hvis du bor i en bygning av betong med forstyrrende armeringsjern. I så fall anbefaler vi at du velger en ruter med eksterne antenner.

Programvaren i Fritz!Box hedder Fritz!OS, og oppsettsidene er både oversiktlige og lette å forstå, selv om AVM til tider bruker andre betegnelser enn vi er vant til fra andre rutere. Det finnes en app til ruteren som gjør det mulig å foreta innstillingene fra mobilen eller nettbrettet, også når du ikke er i nærheten av hjemmenettverket.

Når du logger på oppsettsidene, får du oversikt over tilkoblede enheter og forskjellige funksjoner.

Når du logger på oppsettsidene får du oversikt over tilkoblede enheter og forskjellige funksjoner. I tillegg til grunnleggende trådløse egenskaper finner du også en rekke ekstrafunksjoner. Her har man blant annet inkludert 350 MB lagringsplass som kan utvides med en ekstern harddisk. Dermed har du en liten NAS uten ekstra omkostninger. Det er også mulig å opprette VPN-tilkoblinger til hjemmenettverket, slik at du for eksempel kan se norsk tv når du er i utlandet.

Fritz!Box leverer opptil 1733 Mbit/s på 5 GHz ac-nettverket og 800 Mbit/s på 2,4 GHz n-nettverket. Det er høyst respektable hastigheter som i praksis nesten er like raske som et kablet gigabit-nettverk. Vi nådde ikke helt opptil disse hastighetene i testen, men de ligger likevel langt over middels for en ruter med disse spesifikasjonene.

Fritz!Box 7590 er den hittil beste ruteren vi har testet fra AVM, men det finnes like gode rutere til en lavere pris hvis du klarer deg uten telefontilkobling eller ADSL-modem.

Konklusjon

En rask ruter med god rekkevidde og enkelt oppsett. Ruteren har imidlertid flere funksjoner enn du trenger hvis du ikke får internett via ADSL.

Spesifikasjoner

Merke
AVM
Trådløs standard
802.11a/b/g/n/ac
Kabelnettverk/ethernet
1 Gbit
Nettverksporter
4 x LAN, 1 x WAN
USB-porter
2 x USB 3.0
Strømforbruk
9–10 Watt
Mål
25 x 4,8 x 18,4 cm
Oppgitt hastighet
AC: 1733 Mbit/s + N: 800 Mbit/s