F-Secure Sense

Sense er en ruter fra antivursselskapet F-Secure og gir beskyttelse mot hackere, virus og skadevare.

av #Ruter #F-Secure
8.5

Det finske selskapet F-Secure er kjent for sitt glimrende antivirusprogram, og nå har de også lansert en ruter for hjemmebruk. Produktet er utviklet i samme ånd som programvaren fra F-Secure og gir den samme effektive beskyttelsen mot virus, skadevare og hackere – før trafikken slippes løs på pc, telefon eller nettbrett.

Det betyr også at du for første gang kan beskytte de stadig flere smarte enhetene til hjemmet, blant annet termostater, kjøleskap, lyspærer og annet som er koblet til nettet, og som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko ved at de brukes til å få tilgang til andre enheter.

I den medfølgende veiledningen anbefaler F-Secure at man laster ned en app til Android eller iPhone for å sette opp ruteren. Vi valgte Android-appen, og den starter med en lettfattelig veiviser, riktignok på engelsk.

Under oppsettet vises en firesifret kode på ruteren, og den skal tastes inn i appen. Det er for øvrig mulig å koble Sense til en eksisterende ruter, trådløst eller med kabel, slik at den får internettilgang via denne. Den trådløse tilkoblingen støtter imidlertid bare 2,4 GHz-nettverk, og dermed får du ikke utnyttet hastigheten fullt ut hvis du har en hastighet på mer enn 100 Mbit. Derfor bør du benytte din nåværende ruter til for eksempel pc-en, som allerede er beskyttet med sikkerhetsprogrammer, og bruke Sense-ruteren til enheter som ellers ikke er beskyttet. Alternativt kan du pensjonere den eksisterende ruteren og koble Sense direkte til modemet via kabel.

Til slutt i veiviseren oppretter Sense et sikkert nettverk som du heretter bruker til å koble deg på internett. Hvis du beholder den eksisterende ruteren, må du huske å koble tv, nettbrett og andre enheter til det nye nettverket i stedet.

Dermed er F-Secure-nettverket på plass. I appen kan du hele tiden følge med på hvilke enheter som er koblet til nettverket, og antall trusler som F-Secure Sense har blokkert.
Dermed er F-Secure-nettverket på plass. I appen kan du hele tiden følge med på hvilke enheter som er koblet til nettverket, og antall trusler som F-Secure Sense har blokkert.

Oppsettet av Sense gikk fullstendig smertefritt og var unnagjort på under fem minutter. Til slutt laster ruteren selv ned den nyeste fastvareversjonen, slik at du får de nyeste funksjonene.

Hvis du skulle besøke hjemmesider med skadelig innhold, vil siden heretter blokkeres automatisk. I så fall erstattes den med en melding omtrent som denne:

Sense har blokkert en skadelig hjemmeside før den rakk å infisere telefonen.
Sense har blokkert en skadelig hjemmeside før den rakk å infisere telefonen.

Dermed er du alltid godt beskyttet – også på Apple-enheter som ikke tillater antivirusapper.

F-Secure Sense reagerer raskt og effektivt, og det er ingen tvil om at F-Secure med denne ruteren viser vei for fremtidens sikre hjemmenettverk. Derimot er det nok de færreste som er villige til å betale et månedlig abonnement for å bruke en ruter som dette.

F-Secure Sense finner du på hjemmesiden til F-Secure. Prisen dekker Sense-ruteren samt virus- og hackerbeskyttelse hos F-secure i ett år. Deretter betaler man 99 kroner i måneden for å bruke tjenesten og ruteren.

 

Fås kjøpt fra:

www.f-secure.com

Konklusjon

Sense gir ikke et spesielt raskt trådløst nettverk. Derimot får du full beskyttelse av alle enheter fra en av markedets ledende antivirusprodusenter. Det er spesielt smart på enheter uten virusbeskyttelse, som tv-apparater og nettbrett.

Spesifikasjoner

Merke
F-Secure
Trådløs standard
802.11a/b/g/n/ac
Kabelnettverk/ethernet
1 x Gbit WAN + 3 x Gbit LAN
Nettverksporter
4 stk
USB-porter
1 x USB 3.0
Mål
21,7 × 12,5 × 9,0 cm
Oppgitt hastighet
AC1750
Annet
4 stk. interne antenner