Den lille router kan en del mere, end det ser ud til.

AVM FritzBox! 6890 LTE v2

Trådløs ruter med mobildata og mange andre ekstrafunksjoner

av Henrik Ræder Clausen #Ruter #FritzBox
8.9

Dette er en usedvanlig allsidig ruter fra tyske AVM. Den kan kobles direkte til ADSL-kabler, den kan bruke mobilt internett og den kan brukes som basestasjon for kablede eller trådløse telefoner. Den er kort sagt noe mer komplisert enn rutere flest, men den er et godt valg hvis du har behov for noen av ekstrafunksjonene.

Den beste av disse er muligheten for å bruke mobilnettet til å koble seg til internett. For å få til det må ruteren ha sitt eget SIM-kort, men oppsettet er enkelt. Når man har oppgitt PIN-koden i brukerflaten, deles mobiltilkoblingen som en vanlig fast forbindelse. Fordelen er at man uten videre kan ta med seg hele det trådløse nettet når man er på reise, også i utlandet.

Vi målte hastigheten på mobilforbindelsen til hele 112,7 Mbit/s ned, og 52,4 Mbit/s opp. Det er et svært godt resultat og på høyde med mange faste installasjoner. En ping-tid på 29 millisekunder kan imidlertid være i overkant i raske actionspill.

På det trådløse nettet målte vi en topphastighet på 602 Mbit/s. Det er et godt resultat og på høyde med andre gode Wi-Fi 5-rutere. Også rekkevidden ligger midt på treet – ikke dårlig, men heller ikke spesielt imponerende. Skal man nå langt ut i et hus, anbefaler vi å legge til en FRITZ!Repeater for å få full dekning.

Oppsett og administrasjon skjer ved hjelp av det spesielle operativsystemet FRITZ!OS. Veiviseren stiller en del spørsmål for å kunne utnytte den valgte tilkoblingen optimalt, og det er ingen problemer underveis. Skal ruteren over på en annen tilkoblingstype, må man gjennom den samme prosedyren på nytt. Administrasjonssidene gir god oversikt og detaljert informasjon om bruken av nettverket.

Fildeling er en spesielt fremhevet funksjon i ruteren: Ved å koble til en minnepinne kan man uten videre dele filmapper via internett. Det er også praktisk at det er mulig å tidsbegrense delingen.

Dessverre er det ikke fullt så enkelt å dele filer på det lokale nettverket. Når oppsettet først er på plass, fungerer det imidlertid fint, med effektiv kontroll over hvem som har tilgang til hva.

Muligheten for å koble til telefoner (kablede eller DECT) kan virke utdatert, men har du behov for det, er ruteren også et godt lite sentralbord som kan utnytte de vanligste variantene av IP-telefoni.


+ Allsidige tilkoblinger
+ Mange muligheter
+ Detaljert administrasjon
– Litt omstendelig oppsett

Konklusjon

FRITZ!Box 6890 er en suveren løsning for deg som bruker mobilt nettverk eller IP-telefoni.

Spesifikasjoner

Merke
FritzBox
Trådløs standard
Wi-Fi 5 og LTE
Kabelnettverk/ethernet
Gigabit Ethernet
Nettverksporter
4 + 1
USB-porter
1 USB-3
Strømforbruk
15 watt
Mål
25,0 x 4,8 x 18,5 cm
Oppgitt hastighet
1733 Mbit/s
Annet
Mobildata, ADSL, telefoni og nettverksdisk
Målt hastighet
602 Mbit/s