De to enheder ser ens ud, men er faktisk en hovedenhed og en satellit.

Google Nest WiFi

Wi-Fi 5 mesh-ruter med to enheter, talegjenkjenning og intelligente funksjoner.

av Henrik Ræder Clausen #Ruter #Google
6.8

Dette mesh-settet er utstyrt med Google-teknologier for talegjenkjenning og stemmestyring. Det kan styre andre enheter i hjemmet, og det kan søke på internett. Dessverre er intelligensen begrenset, og nettverkshastigheten er forbløffende lav.

Den mest interessante funksjonen er talegjenkjenningen til å styre enheter i hjemmet, søke på nettet og spille av musikk fra YouTube. Under oppsettet blir du bedt om å si noen setninger, slik at systemet gjenkjenner stemmen din. Deretter er det bare å si ”OK, Google” og gi en kommando. Det kan spenne fra det nyttige til det latterlige: Klare kommandoer og spørsmål som ”Slå på lyset i gangen” og ”Hva er kongevann?” fungerer fint, men da vi spurte ”Hvor farlig er koronavirus?”, fikk vi en forklaring på en merkelig kaudervelsk språkblanding.

Den innebygde høyttaleren (bare i satellittenheten) er av god kvalitet, og det er nærliggende å bruke den til å høre musikk fra YouTube, men det er selvfølgelig en hake ved dette: Ber du om en bestemt låt, får du beskjed om at du må ha en betalingskonto hos YouTube. Ber man om Velvet Underground, får man høre Dire Straits. Ber man om Mozart, får man Bach, og så videre. Det virker nesten som om enheten nekter å spille musikken man ber om, selv om den har forstått spørsmålet.

Rent fysisk består settet av en hovedenhet med kablet nettverk samt én eller flere satellitter som er koblet til trådløst. Settet følger Wi-Fi 5-standarden, så vi forventet en hastighet på over 500 Mbit/sekund. Derfor var det skuffende å konstatere at nedlastingshastigheten ikke var høyere enn 82 Mbit/s. Opplastingshastigheten var bare 7,7 Mbit/sekund. Er flere brukere aktive samtidig, må de dessuten dele på den beskjedne båndbredden.

Som normalen er i dag, foregår oppsettet fra en app på mobil eller nettbrett. Det er på forholdsvis mange trinn som forklarer hva man må gjøre for å bruke settet. Det kan virke litt forvirrende, men til slutt er prosessen unnagjort, og alt fungerer som det skal. Egentlige administrationssider finnes ikke på ruteren, og de forholdsvis få innstillingene styres fra appen.


+ God lyd og talegjenkjenning
+ Stor rekkevidde
– Ikke altfor smart «intelligens»
– Skuffende hastighet
– Man må betale for visse funksjoner

Konklusjon

De smarte funksjonene er av varierende kvalitet, og hastigheten er for lav. Det kan gjøres bedre.

Spesifikasjoner

Merke
Google
Trådløs standard
Wi-Fi 5
Kabelnettverk/ethernet
1 gigabit Ethernet
Nettverksporter
2
USB-porter
-
Strømforbruk
8 watt / enhet
Mål
11,0 x 11,0 cm x 10,0 cm (hovedenhet)
Oppgitt hastighet
866 Mbit/s
Annet
Mikrofon og høyttaler
Målt hastighet
82 Mbit/s