Google WFi
Et mesh-nettverk fra Google som fås i sett med en, to eller tre enheter.
Normalt betyr «hurtigstartguiden» til ruteren at du må gjennom en ganske tykk håndbok før utstyret er klart til bruk. Slik er det ikke med denne ruterløsningen fra Google. I pakken finnes det en liten folder der det bare er to punkter med tegninger: Koble til en ruterenhet, og last ned appen Google WiFi. Deretter foregår resten av oppsettet nesten helt automatisk ved hjelp av veiviseren i appen. Løsningen gjør dette til den mest brukervennlige ruteren vi noen gang har testet.
Vi testet Google WFi-pakken med tre enheter, men det trådløse nettverket fås også med én eller to enheter. Hva du velger kommer an på hvor stor bolig du skal dekke. I esken finner du tre identiske enheter, hver av dem på størrelse med en pakke smør. Hver enhet er utstyrt med to nettverkskontakter og tilkobling for strøm. Den første enheten må kobles til en eksisterende internettforbindelse, som regel et modem. Deretter lar man appen konfigurere ruteren ved hjelp av en QR-kode på undersiden. Etter noen minutter blir man bedt om å fortsette med den neste enheten, som skal plasseres noen rom unna den første. Til slutt kobler man til den tredje enheten på samme måte. Deretter oppretter Google WFi et såkalt mesh-nettverk, der de tre enhetene konfigureres som ett samlet nettverk – med tre ganger så god dekning.
Til slutt laster appen ned den nyeste programvare til ruterne og installerer den, slik at du er sikker på at de er helt oppdatert. Hele installeringen tok rundt ti minutter. Det gjør Google WiFi til en løsning som er både enkel og rask å komme i gang med.
Derimot bør du ikke forvente at ruterløsningen fra Google gir tilgang til markedets mest avanserte funksjoner og innstillinger. Produsenten har fokusert på det vesentlige, og ruterne har ingen USB-porter. Det betyr at dette ikke er produktet for deg som vil koble til skrivere og eksterne harddisker via USB. Derimot er Google WiFi beregnet på alle oss andre som har nok med de to nettverkskontaktene som finnes i alle enhetene, og som bare vil ha et velfungerende trådløst nettverk som er lett å komme i gang med, uten at det krever noen større oppmerksomhet til daglig. Dessverre gjelder den enkle tilnærmingen også hastigheten. Med en teoretisk hastighet på 867 Mbit/s på det raskeste frekvensbåndet, bør du i praksis ikke forvente høyere overføringshastigheter enn 500 Mbit/s. Hvis du er ved yttergrensen av ruternes rekkevidde, må du dessuten over på 2,4 GHz-båndet, og det mer enn halverer hastigheten. I vår test betydde det at hastigheten med Google WiFi kun ble målt til 76 Mbit/s, selv om vi har og kan bruke 160 Mbit/s med vår eksisterende ruter. Dette vil likevel sjelden være et problem, ettersom man bare unntaksvis utnytter hele båndbredden på kun én enhet – og 76 Mbit/s er fortsatt rikelig, selv til strømming av video i 4K.
Også funksjonene i ruteren er enkelt utformet. Du finner ikke smarte NAS-funksjoner som styring av lagringsenheter og nedlastingsklienter. Du kan viderekoble porter hvis du for eksempel har et nettverkskamera som du vil ha tilgang til via internett, men ellers handler innstillingene mest om finjustering av det trådløse nettet.
Det du får med Google WiFi er en enestående trådløs dekning. Vi plasserte den første enheten på kontoret som vender mot sør, den neste i stuen som vender mot nord og den siste ruteren i gangen i andre etasje. Med vanlige rutere opplever vi gjerne blindsoner på kjøkkenet og i barnerommene i andre etasje. Tanken bak mesh-nettverket er at du prøver deg litt frem, slik at enhetene blir optimalt plassert der du bor. Takket være enhetene i andre etasje og i stuen, opplevde vi at tidligere blindsoner nå har full dekning, og signalet strakk seg helt nederst i hagen, riktignok med bare én strek. Man må imidlertid være forberedt på at det kan oppstå luker i datastrømmen. Når man går til yttergrensen av dekningsområdet, tar det nemlig minst ti sekunder før Google WiFi skifter automatisk til en nettverksenhet som ligger nærmere. Til gjengjeld skjer alt helt automatisk, og i praksis er det sjelden et irritasjonsmoment.
+ Fantastisk dekning
+ Svært brukervennlig
– Hastigheten kunne vært bedre
Find the best price
Conclusion
Med tre identiske enheter kan du få trådløs dekning overalt, selv i større hus. Det mesh-ruteren ikke har av hastighet og avanserte funksjoner, tar den igjen med den enorme rekkevidden.
Spesifikasjoner
- Merke
- Trådløs standard
- 802.11ac
- Kabelnettverk/ethernet
- Gigabit WAN/LAN
- Nettverksporter
- 2 x Gigabit WAN/LAN-port pr. enhet
- USB-porter
- Ingen
- Strømforbruk
- 9 Watt per enhet
- Mål
- Ø10,6 x 6,9 cm
- Oppgitt hastighet
- AC1200 (300 + 867 Mbit/s)
- Annet
- Bluetooth, hastighetstest, feilretting