De tre mesh-enheder i Q2 Pro fungerer også som powerline.

Huawei WiFi Q2 Pro

Mesh-nettverk med tre enheter. Har både trådløst nett og nett via strømnettet ("powerline").

av #Ruter #Huawei
7.8

Huawei WiFi Q2 Pro er et mesh-nettverk med «powerline» (nett via husets strømledninger) som gir stabil tilkobling selv i vanskelige hus. Det er lett å sette opp og pålitelig i bruk, men mangler avanserte nettverksinnstillinger. Rekkevidden utenfor huset er begrenset, og topphastigheten er merkbart lavere enn med andre løsninger.

De tre enhetene i settet er identiske, og oppsettet er uproblematisk. Først kobles en av enhetene til internett og konfigureres med en app. Deretter setter man de andre to i stikkontakten, før alle de tre enhetene oppretter ett felles nettverk for hele huset. Det er særdeles brukervennlig.

Den største fordelen med et mesh-nettverk er at det gir god dekning også i husets mest fjerntliggende kriker og kroker, og Huawei-settet er intet unntak. Vi fikk uten videre over 100 Mbit/s overalt, også der tradisjonelle trådløse nettverk må gi opp, og ellers lå hastigheten rundt 200 Mbit/s.

Til gjengjeld er topphastigheten på 247 Mbit/s beskjeden og ligger langt under den teoretiske grensen på 1167 Mbit/s. Har du behov for høyere hastighet, må du enten bruke kabel til en av enhetene eller velge en mer tradisjonell Wi-Fi-løsning.

Den tilhørende appen er forbilledlig enkel i bruk. I den får du lett tilgang til de vanligste funksjonene, og det er det. Vi leter forgjeves etter avanserte funksjoner som videresending av porter eller trafikkprioritering. Derfor er ikke dette settet egnet for avansert bruk, som å drive en spillserver med MineCraft.

Den gode rekkevidden begrenses dessverre av hjemmets fire vegger. Utenfor dem er det så vidt man har dekning, og nettverket må gi tapt på merkbart kortere avstand enn vi er vant til. Selv tradisjonelle trådløse rutere med en enkelt enhet gir bedre rekkevidde enn dette settet.

Huawei WiFi Q2 er med andre ord best egnet til situasjoner der det trådløse nettet skal fungere diskré og stabilt i bakgrunnen. Dobbeltfunsjonen med Wi-Fi og Powerline gjør settet velegnet for vanskelige hus, og innebygd automatikk sørger for å optimalisere nettverket fortløpende. Dermed sikres stabiliteten også når naboen setter opp et nytt trådløst nettverk.

+ Svært stabilt nettverk
+ God innendørs dekning
– Moderat rekkevidde
– Skuffende topphastighet

Konklusjon

Settet gir stabilt trådløst nett i hele huset, men topphastighet og utendørs rekkevidde skuffer.

Spesifikasjoner

Merke
Huawei
Trådløs standard
Wi-Fi 5
Kabelnettverk/ethernet
Gigabit Ethernet
Nettverksporter
3 per enhet
USB-porter
-
Strømforbruk
8 watt
Mål
11,2 x 7,3 x 18,4 cm
Oppgitt hastighet
1167 mbit/s
Annet
Powerline
Målt hastighet
247 mbit/s