Linksys Velop består av flere enheter som plasseres på forskjellige steder og selv sørger for å fordele dekningen til hver minste krok.

Linksys Velop Whole Home Mesh Wi-Fi System (3-pakning)

Linksys Velop er en god løsning for deg som har problemer med å få det trådløse nettet til å dekke hele huset eller leiligheten. Dessverre er systemet relativt dyrt.

av #Ruter #Linksys
9.1

Linksys Velop er et såkalt mesh-nettverk. Ved hjelp av flere små enheter fordelt i huset eller leiligheten, sørger det for at det trådløse signalet dekker hele boligen. Vi testet et sett med tre Velop-enheter i et hus på 160 kvadratmeter på ett plan. Det skal også sies at de massive deleveggene i dette huset har sørget for at ingen tradisjonell enkeltruter hittil har klart å fordele et trådløst signal til alle rom. Det klarer Linksys Velop.

Systemet høres kanskje komplisert ut, men det går som en lek å sette det opp: Den ene Velop-enheten kobles til modem/ruter og en stikkontakt. Deretter installerer man Linksys-appen på mobilen og følger anvisningene i appen. Det fungerer glimrende og på et helt greit norsk: Appen oppretter selv forbindelse til den første Velop-enheten og lar deg velge navn og passord til det nye trådløse nettverket. Dermed er det klart til bruk, og nå er det bare å utvide med flere Velop-enheter til nettverket har tilstrekkelig rekkevidde. Hver ny enhet skal kun kobles til en stikkontakt et annet sted i huset, så hjelper appen deg med å optimalisere plasseringen.

Linksys Velop finner selv beste dekning

Den første Velopen du aktiverer, fungerer som ruteren i nettverket. De øvrige settes automatisk opp som nettverksutvidere. Mesh-teknologien gjør at alle enheter hele tiden snakker sammen og finner den beste veien for nettverkstrafikken i hele huset. Samtidig skifter systemet automatisk mellom 2,4 GHz- og 5 Ghz-båndene etter hva som gir den beste dekningen for tilkoblede pc-er, telefoner og annet utstyr. Det høres mer komplisert ut enn det er, og i praksis går det som en drøm: Som bruker ser du bare ett nettverk med ett navn, uansett hvor i huset du befinner deg. Du kan også bevege deg gjennom hele huset eller leiligheten uten noen gang å miste forbindelsen.

Alle Velop-enheter er utstyrt med to nettverkskontakter, slik at du kan koble til kablet utstyr (som et nettverkskamera eller lignende). Dessverre er det ikke USB-inngang på enhetene. Dermed kan du ikke koble til for eksempel en skriver eller en harddisk, som man kan mange andre nyere rutere.

Fra Linksys-appen kan du også opprette et gjestenettverk, aktivere foreldrekontroll og velge ut opptil tre pc-er eller annet tilkoblet utstyr som skal prioriteres på nettverket. Det er brukervennlig, men dette er ikke løsningen for brukere som vil ha full kontroll over de minste detaljer og innstillinger. Prisen på nesten 4000 kroner for et sett med tre enheter (og 1490 kroner for hver ekstra enhet) er også høy. På den annen side er det vanskelig å tenke seg hvordan man ellers skulle få full nettverksdekning i hele huset på en så enkel måte.

+ Svært enkelt oppsett

+ Stabilt nettverk i hele huset

– Dyr løsning

Dagsaktuell pris finner du her

Konklusjon

Linksys Velop Whole Home Mesh Wi-Fi System gjør det til en lek å få stabilt trådløst nett i hele huset eller leiligheten, men prisen er høy.

Spesifikasjoner

Merke
Linksys
Trådløs standard
802.11 a/b/g/n/ac
Kabelnettverk/ethernet
1000
Nettverksporter
2 stk. per enhet
USB-porter
Ingen
Mål
18,5 cm x 7.9 cm x 7.9 cm
Oppgitt hastighet
2 x 866 Mbit/s fordelt på to 5 GHz-bånd og 400 Mbit/s på 2,4 GHz-båndet
Målt hastighet
527 Mbit/s