Den futuristiske designen gir plass til en rekke med statuslamper.

Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500

Trådløs tobåndsruter med WiFi 5 og 2 USB-3-porter.

av Henrik Ræder Clausen #Ruter #Netgear
8.6

Førsteinntrykket vi fikk av Netgear Nighthawk XR500 var at den er utformet av en designer i det lekne hjørnet. Den skarpe designen minner om noe fra en film, med lampene på fronten som øyne. Under det katamaranlignende eksteriøret finner vi en Wi-Fi 5-ruter med det nye operativsystemet DumaOS.

Den har fire eksterne antenner som kan vris for optimal dekning. På baksiden finner vi de vanlige fire ethernet-portene for kablet nettverk samt på/av-knapp og tilbakestillingsknapp. De to USB 3.0-portene er plassert på siden av ruteren, og på en slik måte at også større kontakter og minnepinner kan kobles til uten overgang og kabel.

Som vanlig er det en veiviser som hjelper en gjennom oppsettet. Den består riktignok av mange trinn, men den gjør jobben. Etter noen minutter er alt konfigurert og klart til bruk. Ruteren opererer med to frekvensbånd (2,4 GHz og 5 GHz) og et gjestenettverk. Det er lagt spesiell vekt på spillfunksjoner som lav forsinkelse (latens) og mulighet for å finne de beste spillserverne i nærheten.

Operativsystemet DumaOS er en særdeles vellykket. Brukerflaten er bygd opp som moduler, og disse kan flyttes, skaleres, legges til eller fjernes – helt som man ønsker. Det gjør det mulig å bygge opp sin egen startside med nøyaktig de funksjonene man bruker. Enkeltmodulene har gode tekster og er svært oversiktlig bygd opp. Det er en behagelig kontrast til de overveldende systemene som finnes på en del andre rutere.

Også hastigheten er god på XR500. Vi målte 652 Mbit/s til kablede enheter, og 260 Mbit/s trådløst til trådløst. I tillegg har ruteren kraft nok til å holde høy hastighet selv når flere enheter er aktive samtidig. Rekkevidden er blant de beste i klassen og god nok til å dekke selv større boliger. Også i hjørner som andre rutere har problemer med å dekke, fikk vi stabil dekning og god hastighet.

De to USB-portene gjør det mulig å bruke fil- og skriverdeling på nettverket. Du kan også koble til en medieserver. Det var litt plundrete å det få til å fungere, men da det først virket, fikk vi en lesehastighet på 63,5 megabyte i sekundet og skrivehastighet på 34,1 MB/s. Ikke på høyde med en ekte NAS, men fortsatt brukbare tall.


+ God rekkevidde

+ Høy hastighet

+ Gode USB-porter

– Litt omstendelig oppsett

 

 

Konklusjon

Nighthawk XR500 har god hastighet og dekning. Det modulbaserte operativsystemet er en fryd å bruke.

Spesifikasjoner

Merke
Netgear
Trådløs standard
WiFi 5
Kabelnettverk/ethernet
1 Gbit Ethernet
Nettverksporter
5
USB-porter
2 USB-3
Strømforbruk
10 W
Mål
32,2 x 24,4 x 5,5 cm (uten antenner)
Oppgitt hastighet
1733 Mbit/s
Målt hastighet
652 Mbit/s