Netgear RAX40 er mer diskré enn andre WiFi 6-rutere. Lamper og knapper er praktisk plassert.

NETGEAR NIGHTHAWK RAX40 WiFi 6 Router

Tobånds Wi-Fi 6 trådløs ruter med støtte for VPN

av Henrik Ræder Clausen #Ruter #Netgear
8.4

Med en pris på halvparten av det du må ut med for en toppspesifisert Wi-Fi 6-ruter, er denne modellen et rimelig alternativ til de dyreste og beste ruterne som støtter den nyeste standarden. Rent fysisk er den en del mindre, og med bare to antenner er den også langt mer diskré.

Statuslamper og knapper er pent plassert på toppen av boksen, og  tilkoblingene på baksiden er lett tilgjengelige. Derimot er vi mindre fornøyd med at WPS-knappen er plassert ved siden av knappen for å slå av det trådløse nettet – og begge er så dårlig merket at det er fort gjort å ta feil.

Oppsettet foregår via en litt omstendelig guide i nettleseren. Med alle innstillinger, oppdateringer og en omfattende registreringsprosess tar det lett opptil ti minutter før ruteren er klar til bruk. Det kunne godt ha vært enklere, men guiden er logisk bygd opp og får oppsettet trygt i havn.

Underveis tilbyr guiden seg å installere et par utmerkede ekstraprogrammer: Det ene styrer ruteren, og det andre sikkerhetskopierer én eller flere datamaskiner. Det er litt gammelmodig, men det virker, og det er smart å kunne sikkerhetskopiere alle pc-er til en ekstern harddisk via ruteren. I tillegg får du en svært god app for å styre ruterfunksjonene.

I daglig bruk er ruteren enkel og pålitelig, så lenge man unngår å forveksle WPS-knappen med knappen som slår av Wi-Fi-funksjonen. Rekke­vid­den er god, men ikke helt på høyde med toppmodellene. Det er også positivt at den har et beskjeden strømforbruk.

Målt med egnet utstyr gir ruteren en fin topphastighet på nesten 700 Mbit/s. Selv om hastigheten varierer noe, er den nesten på høyde med et kablet nettverk. Fildeling via USB-porten ga en lesehastighet på 53 megabyte/s og en skrivehastighet på 27 MB/s. Ikke det raskeste vi har sett, men godt nok til fildeling på nettverket.


+ God hastighet
+ Fine ekstraprogrammer
+ Lavt strømforbruk
– Middels rekkevidde

Konklusjon

Den relativt rimelige ruteren gir overraskende høy hastighet. For middels store behov er dette et godt valg hvis du vil oppgradere til Wi-Fi 6.

Spesifikasjoner

Merke
Netgear
Trådløs standard
Wi-Fi 6
Kabelnettverk/ethernet
Gigabit Ethernet
Nettverksporter
4 + 1
USB-porter
1 x USB 3.1
Strømforbruk
9 watt
Mål
36,0 x 21,5 x 6,0 cm
Oppgitt hastighet
1 Gbit/s
Annet
Stemmestyring via Alexa / Google Assistant
Målt hastighet
692 Mbit/s