De store vinger rummer antenner til mange kanaler.

NETGEAR Nighthawk Tri-band AX12 RAX200

Trådløs WiFi 6-ruter med tre trådløse nett og 2,5 Gbit Ethernet

av Henrik Ræder Clausen #Ruter #Netgear
9.1

Ruteren Nighthawk Tri-band AX12 / RAX200 er den nyeste toppmodellen fra Netgear. Med tolv parallelle datastrømmer kan den nå en samlet hastighet på over 10 gigabit i sekundet, i hvert fall i teorien. Hastighetene på de to 5 GHz-båndene kan bli ekstremt høy.

Det fysiske oppsettet av ruteren kan ikke bli stort enklere. Når man har koblet til strøm og nettverkskabel, er det bare å klikke på plass de to «vingene» som fungerer som antenner, og dermed er RAX200 klar til bruk.

WPS-knappen er plassert på frontpanelet. Det gjør det mulig å sette opp ruteren uten å skrive inn et eneste passord. Det er bare å trykke på knappen og en tilsvarende knapp på enheten du vil koble til. Dessverre sitter WPS-knappen litt uheldig plassert like ved siden av knappen for å slå av det trådløse nettet. Det kan lett skape en viss frustrasjon.

Innstillingene kan gjøres via en app, eller ved at du åpner administratorsiden for ruteren i en nettleser, som når du kobler til et offentlig tilgangspunkt.

Guiden spør om nettverksnavn og passord, oppdaterer fastvaren og sender deg videre til de egentlige administratorsidene. Der er alt oversatt til norsk og fungerer aldeles som det skal.

Administratorsidene er oversiktlig inndelt i ”Grunnleggende” og ”Avansert”. Ved første øyekast ser det ikke ut til å være så mange innstillinger, men det er rikelig å ta av hvis man går litt dypere i menyene. Ruteren fungerer likevel fint uten at man behøver å endre noe som helst. I starten opplevde vi enkelte problemer med å få en stabil tilkobling, men det lot seg løse med oppdatering av fastvare og drivere.

Høy og stabil ytelse

Med en målt hastighet på 1388 Mbit/s er ruteren blant de absolutt raskeste vi   har testet, og også rekkevidden er god. Det er også mulig å koble til en minnepinne i selve ruteren og bruke den som en enkel nettverksdisk. Da målte vi en lesehastighet på 107,5 megabyte/sekund, helt på høyde med gode NAS-enheter.

Det er imponerende tall, men ikke vesentlig bedre enn på rimeligere modeller. Den eneste viktige forskjellen i ytelse er faktisk at de gode tallene holder seg også når vi belaster ruteren med strømming av video eller andre tunge oppgaver. Det er spesielt en fordel hvis ruteren belastes av flere brukere samtidig.


 

+ Ekstremt rask

+ God rekkevidde

– Veldig dyr

Konklusjon

En glimrende WiFi 6-ruter som er lett å bruke og har svært høy ytelse, men den er uforholdsmessig dyr.

Spesifikasjoner

Merke
Netgear
Trådløs standard
WiFi 6
Kabelnettverk/ethernet
1 x 2,5 Gbps, 5 x 1 Gbps
Nettverksporter
6
USB-porter
2 USB-3
Strømforbruk
14 watt
Mål
34 x 22 x 17 cm
Oppgitt hastighet
4,8 Gbit/s
Annet
Nettverksdisk 107,5 Mbyte/s
Målt hastighet
1,38 Gbit/s