Nighthawk X10 er den fysisk største ruteren vi har testet, og vekten er på nesten to kilo.

Netgear Nighthawk X10

Netgear X10 støtter både 802.11ac og den helt nye 802.11ad-standarden som sender på 60 GHz. Den har rikelig med porter for kablet nettverk og flere fremtidsrettede teknologier.

av #Ruter #Netgear
9.1

Netgear Nighthawk X10 er et monster av en ruter. Den ser imponerende ut, både rent fysisk og når man finleser spesifikasjonene. X10 er kort sagt den største og tyngste ruteren vi har sett, og den store boksen inneholder mengder av ny teknologi.

Ruteren installeres på samme måte som rutere flest, ved at man kobler seg til det fabrikksinnstilte nettverket, åpner nettleseren og logger seg på administrasjonssidene. Det vil si; man kan gjøre det på den måten, men Netgear tilbyr også et par smartere alternativer. Du kan nemlig laste ned en app for iOS eller Android og gjennomføre oppsettet fra telefon eller nettbrett. Størst begeistring vekker likevel det suverene pc-programmet Netgear Genie, der du kan gjøre unna hele oppsettet av X10. Det er smart og langt mer oversiktlig enn Netgears ganske utdaterte og til tider forvirrende sider i nettleseren, selv om du kan velge norsk språk. Det kan du også gjøre i programmet, som imidlertid må lastes ned fra nettet. Det ligger ikke på cd-en. Det er for øvrig en løsning som blir stadig mer vanlig, og som sikrer at programvaren man installerer faktisk er nyeste versjon.

 

Oppsettet via nettleseren virker litt utdatert, men ruteren kan også administreres fra en suveren app og et godt pc-program.
Oppsettet via nettleseren virker litt utdatert, men ruteren kan også administreres fra en suveren app og et godt pc-program.

 

Det er begrenset i hvilken grad det er mulig å fremtidssikre datautstyr, men Nighthawk X10 lykkes et stykke på vei. Her får du nemlig flere teknologier som fortsatt er rykende ferske. Det betyr blant annet at X10 er kompatibelt med den helt nye 802.11ad-standarden for trådløse nettverk, og den er så ny at per i dag knapt finnes utstyr som støtter standarden. Mens de mest utbredte standardene i dag sender på 2,4 og 5 GHz, sender ad-nettverk på 60 GHz med hele 4,6 Gbit i sekundet. Ulempen med den nye frekvensen er at man trenger helt nytt utstyr for å få glede av den. I dag er faktisk 802.11ad fortsatt så eksotisk at vi ikke har rukket å teste det, fordi vi ennå ikke har utstyr til det.

Derfor er det en god ting at X10 også støtter de eksisterende 2,4- og 5 GHz-standardene. Ruteren er likevel ikke blant de aller raskeste med en ac-hastighet på 1733 Mbit/s. I testen lever Netgear-ruteren fint opp til 800 Mbit på 2,4 GHz og 1733 Mbit i sekundet på 5 GHz, men vil du ha en ruter som er blant de raskeste på ac-/n-nettverk, bør du velge en annen – for eksempel en ac5400-modell, som fungerer med eksisterende nettverksutstyr. Ulempen er at du i så fall må klare deg uten støtte for den kommende ad-standarden.

I motsetning til stort sett alle andre rutere på markedet, er X10 utstyrt med hele syv nettverksporter, hvis vi regner med WAN-porten. Det er til og med mulig å koble to av portene sammen og få dobbel hastighet, hvis du har utstyr som støtter det. Det er kanskje ikke så relevant i en tid da det meste er trådløst, men du slipper ikke opp for porter med det første hvis du er blant dem som fortsatt foretrekker kabel. X10 er også utstyrt med en ny type nettverksport som heter SFP+, og det har vi heller ikke sett tidligere i rutere av denne typen. SFP+ leverer en nettverkshastighet på opptil 10 Gbit/s hvis du har for eksempel en nettverksdisk (NAS) med en tilsvarende port. Også her har altså Netgear valgt en fremtidsrettet løsning.

Netgear Genie er et glimrende pc-program som gjør det enkelt å velge funksjoner og innstillinger. Legg merke til det nye 60 GHz-nettet.

Netgear Genie er et glimrende pc-program som gjør det enkelt å velge funksjoner og innstillinger. Legg merke til det nye 60 GHz-nettet.

 

Nighthawk X10 leverer et bunnsolid nettverk som ikke sviktet en eneste gang i testperioden. Ruteren har fire kraftige, aktive antenner som ifølge Netgear også skal gi lengre rekkevidde. I vår test var likevel rekkevidden omtrent den samme som for tilsvarende produkter med passive antenner.

Den eneste nevneverdige anmerkningen ved denne ruteren er at vi hadde litt problemer med funksjonen for administrasjon av lagring, kalt ReadyShare. Her måtte vi gjentatte ganger fjerne og koble til en ekstern harddisk og en minnepinne til USB 3.0-porten på ruteren, før enhetene ble registrert av X10.

Forhandler og pris: www.prisjakt.no

 

+ Fremtidssikret teknologi
+ Smart program og app
+ Kraftige, aktive antenner
– Litt trøblete tilkobling av USB-enheter

 

 

 

 

Konklusjon

Nighthawk X10 er en bunnsolid og svært stabil ruter som er konstruert for å holde i mange år. Støtte for de nyeste teknologiene sørger også for at hastigheten er tilstrekkelig et godt stykke inn i fremtiden.

Spesifikasjoner

Merke
Netgear
Trådløs standard
802.11a/b/g/n/ac/ad
Kabelnettverk/ethernet
Gigabit LAN + 10 Gbit SFP+-port til NAS
Nettverksporter
6 x LAN + 1 x WAN + 1 x SFP+
USB-porter
2 x USB 3.0
Strømforbruk
20 Watt
Mål
22,4 x 16,8 x 7,4 cm
Oppgitt hastighet
2,4 GHz: 800 Mbit/s + 5 GHz: 1.733 Mbit/s + 60 GHz: 4.600 Mbit/s