Orbi-settet består av to enheter: Én ruter og en satellitt som gir ekstra dekning.

Netgear Orbi ac3000 RBK50

Orbi er en enklere løsning for å sikre full dekning i hele huset. Pakken består av to enheter som plasseres forskjellige steder og utvider det trådløse nettverket.

av Henning Dadkhah Rasmussen #Ruter #Netgear
9.4

Du har neppe bruk for dette Netgear-produktet hvis du bor i en leilighet eller et mindre hus. Orbi er nemlig en komplett pakke der du i tillegg til en ac-ruter skal koble til et internettmodem, og en satellittenhet som plasseres et annet sted i huset og utvider dekningen. Man kan også kjøpe ekstra satellitter og dekke så mange kvadratmeter man måtte ønske. I vår test klarte ruteren alene å dekke en vanlig rekkehusleilighet, så du vil bare ha behov for den ekstra enheten hvis du for eksempel vil ha trådløst nett i hagen eller i et hus med både kjeller og flere etasjer. Et stort pluss ved satellitten er at den, i likhet med ruteren, også har fire nettverksportert for kablet nettverk, slik at du kan koble til for eksempel skrivere og annet via kabel i den andre enden av huset.

Dobbeltløsningen fra Netgear egner seg best for større boliger.
På Netgears egen illustrasjon ser du hvordan ruteren kobles til internett og oppretter et trådløst nettverk. I tillegg sendes strøm til den andre enheten, som oppretter enda et trådløst nettverk.

 

Man forbereder seg alltid på en ørkenvandring av tekniske snubletråder når man tester nettverksutstyr, men den trykte hurtigstartveiledningen fra Netgear er forfriskende kort. Der står det at man bare skal koble ruteren til modemet og en stikkontakt for å få internettilgang. Satellittenheten som følger med, er nesten identisk med ruteren og skal plasseres et annet sted i huset, der den også kobles til stikkontakten. Resten går av seg selv.

Det høres for godt ut til å være sant, men så enkelt kan det faktisk gjøres. Etter to minutter fant ruteren selv den ekstra enheten og koblet den til. Jeg plasserte satellitten cirka 30 meter fra ruteren i et stort lokale med sporadiske hindringer. Etter et par minutter kvitterte satellitten med et blått lys som viser at signalstyrken er optimal – til tross for avstanden. Android-appen WiFi Analyzer viste hvordan de to nettverkene supplerte hverandre, noe som bekreftet meldingen fra satellitten, nemlig at dekningen var aldeles glimrende. Det skyldes blant annet de seks innebygde antennene i hver enhet – og at det er plass til dem. Hver enhet er nemlig over 20 centimeter høy.

 

Med Android-appen WiFi Analyzer kan vi se nettverkene for henholdsvis ruteren og satellitten helt til høyre. Enhetene skal plasseres slik at du alltid har dekning på ett av nettverkene.
Med Android-appen WiFi Analyzer kan vi se nettverkene for henholdsvis ruteren og satellitten helt til høyre. Enhetene skal plasseres slik at du alltid har dekning på ett av nettverkene.

 

Deretter gikk det greit å koble pc-en til det trådløse nettet og begynne på oppsettet. Av en eller annen grunn var det ikke mulig å komme inn på oppsettsidene ved hjelp av Chrome, men det fungerte fint i Edge. Installasjonsguiden på oppsettsidene er dessverre på engelsk, men det er få punkter å ta stilling til, så det er egentlig ikke noe problem. Når oppsettet er unnagjort, kan du velge norsk språk til resten av konfigureringen.

 

Designen på oppsettsidene til Netgear er enkelt og oversiktlig. Her er innstillingene for den integrerte VPN-serveren.
Designen på oppsettsidene til Netgear er enkelt og oversiktlig. Her er innstillingene for den integrerte VPN-serveren.

 

Orbi har mange avanserte innstillinger. Du kan til og med bruke den integrerte VPN-serveren for å få tilgang til enheter på det lokale nettverket når du ikke er hjemme. Hvis du bare vil ha et raskt og stabilt nettverk som dekker hele huset, behøver du ikke å forholde deg til de avanserte innstillingene.

Settet fra Netgear har en teoretisk hastighet som kalles ac3000, og som er den totale båndbredden på tre nettverk. De respektive hastighetene er 1733, 866 og 400 Mbps. Rent ac-nettverk er selvsagt raskest og fullt på høyde med konkurrerende produkter, ifølge våre målinger. Vi målte hastigheten til 400–500 megabit i sekundet, og selv om det ligger noe under det teoretiske nivået, er det faktisk bedre enn mange andre rutere vi har testet.

Samlet sett er det flest plusspoeng for Netgear Orbi: Oppsettet er svært enkelt, dekningen er fantastisk, oppgraderingsmulighetene er gode og hastigheten er høy. De eneste to minuspunktene er prisen på over 4800 kroner og de to USB 2.0-portene. Det burde vært minst USB 3.0.

 

 

 

 

Konklusjon

En svært god og usedvanlig brukervennlig løsning for å få dekning i hele huset.

Spesifikasjoner

Merke
Netgear
Trådløs standard
802.11a/b/g/n/ac
Kabelnettverk/ethernet
10/100/1000Mbps Gigabit
Nettverksporter
4 i hver enhet (1 brukes til internett i ruteren)
USB-porter
1 x USB 2.0 i hver enhet
Mål
17 x 6 x 22,5
Oppgitt hastighet
AC3000 (1733 + 866 + 400Mbps)