Netgear Orbi AX4200 RBK 752

Trådløs Wi-Fi 6-ruter av mesh-typen, med tre frekvensbånd.

av Henrik Ræder Clausen #Ruter #Netgear
9.4

Dette rutersettet med to enheter er lett å sette opp, leverer svært god hastighet og en dekning som er betydelig bedre enn en enkeltstående ruter i samme prisklasse. Som prikken over i-en finnes det flere muligheter for avansert oppsett enn i de fleste mesh-rutere.

Som med andre mesh-løsninger er rekkevidden den største fordelen ved dette settet, og fullt på høyde med de beste ruterne av samme type vi har testet tidligere. Med en gjennomtenkt plassering av de to enhetene forserer det trådløse signalet også vanskelige hjørner, og en god plassering gir ytterligere en bonus: Vi målte hastigheter på 50-100 Mbit/s nesten helt ut til ytterkanten av dekningsområdet, og det er betydelig bedre enn vi er vant til. Dermed er den praktisk anvendelige rekkevidden blant de aller beste.

Det er heller ingen grunn til å klage på hastigheten. Som vanlig er riktignok den oppgitte hastigheten litt vel optimistisk, men en topphastighet på 798 Mbit/s er svært godt, nesten på høyde med et kabelnettverk. Den tekniske bakgrunnen for det gode resultatet er at det ene av de tre frekvensbåndene utelukkende brukes til å kommunisere mellom de to enhetene.

Oppsettet foregår i en app på en mobil eller et nettbrett som skanner QR-koden på ruteren og etablerer kontakt. Deretter foregår oppsettet i få og pedagogisk gode trinn som tar seg av nettverksnavn, sikkerhet og andre detaljer. Veiviseren gjør det lett å holde rede på hvor langt prosessen har kommet og leverer gode løsninger på eventuelle problemer underveis. Så godt kan det altså gjøres.

Administrasjonssidene i ruteren er fornuftig delt inn i «Grunnleggende» og «Avansert» og gir mange flere muligheter enn de fleste mesh-rutere vi har testet tidligere.

Det følger også med en 30-dagers prøveversjon av sikkerhetsfunksjonen Netgear Armor, som også omfatter beskyttelse av alle enheter på nettverket, altså pc-er, smarttelefon, nettbrett og lignende, med programvare fra Bitdefender. Netgear Armor gir svært detaljerte sikkerhetsrapporter, også om rent hypotetiske problemer. For brukere flest blir nok likevel alle detaljene mest et irritasjonsmoment.


+ Svært høy hastighet
+ God og stabil dekning
+ Lettfattelig oppsett
+ Mange innstillinger
– Irriterende sikkerhetsprogram

Conclusion

Et mesh-sett i toppkvalitet, med høy hastighet og god dekning også i store hus.

Spesifikasjoner

Merke
Netgear
Trådløs standard
Wi-Fi 6
Kabelnettverk/ethernet
Gigabit Ethernet
Nettverksporter
2 + 3
USB-porter
0
Strømforbruk
9 watt / enhet
Mål
23.1 x 7.1 x 18.3 cm
Oppgitt hastighet
1200 Mbit/s
Målt hastighet
798 Mbit/s