Netgear Orbi AX6000

WiFi 6 trådløs ruter av mesh-typen. Det testede settet består av to enheter.

av Henrik Ræder Clausen #Ruter #Netgear
9.4

Med Orbi AX6000 har Netgear skaffet seg et solid forsprang på alle andre mesh-rutere. Settet kan vise til en svært høy topphastighet, suveren dekning og en rekkevidde som er bedre enn noe annet mesh-sett vi har prøvd. Alt dette gjenspeiles i den forholdsvis høye prisen.

Ved å ta spranget til Wi-Fi 6 har Netgear løst det vanligste problemet med mesh-rutere, nemlig at de ikke er spesielt raske. Vi målte en trådløs hastighet på 814 Mbit/s med Orbi AX6000, og det er vesentlig raskere enn noe annet mesh-sett vi har testet. I tillegg gir det stabile hastigheter på mellom 200 og 300 Mbit/s i hele huset.

Også rekkevidden er god. I motsetning til andre mesh-sett passerer signalet fint gjennom ytterveggene på huset, og forbindelsen er stabil på en avstand som tilsvarer de beste konvensjonelle ruterne vi har testet. I friluft hadde vi fortsatt dekning ved en avstand på over 100 meter!

Rent fysisk er enhetene ganske store. Hver av dem veier over en kilo, og de tar god plass i en bokhylle. På baksiden av hver enhet er det fire nettverksporter til kablet utstyr, og hovedruteren har til og med en tilkobling til internett på hele 2,5 Gbit/s. Det er fremtidssikring som bør holde en stund.

I testen vår opplevde vi også at de høye hastighetene var stabile i alle situasjoner. Det har en teknisk forklaring: I tillegg til de tre kanalene enhetene kan kobles til, benytter nettverket en separat kanal til å kommunisere seg imellom. Det er en smart løsning, og vi forventer at andre etter hvert vil følge etter.

Oppsettet skjer ved hjelp av en veiviser på en Android- eller iOS-enhet. Den forklarer de mange trinnene forbilledlig godt, men dessverre ikke på norsk. Når oppsettet er fullført, danner enhetene et felles nettverk som skifter automatisk mellom 2,4 GHz og 5 GHz. Deretter kan nettverket benyttes uten at man behøver å tenke på ytterligere tekniske detaljer.

Administrasjonssidene er gjennomarbeidet og gode.
I motsetning til andre mesh-sett finner vi her alle de avanserte funksjonene og mulighetene man kan få bruk for. Sidene er dessuten disponert på en slik måte at man ikke går seg vill i de utallige innstillingene.

+ Høy toppfart
+ God rekkevidde
+ Avansert konfigurasjon
– Dyrt

Nærmeste forhandler finner du på hjemmesiden til Netgear.

Konklusjon

Netgear Orbi AX6000 er det suverent beste mesh-settet vi har testet hittil. Det er også det klart dyreste.

Spesifikasjoner

Merke
Netgear
Trådløs standard
WiFi 6
Kabelnettverk/ethernet
2,5 Gigabit Ethernet
Nettverksporter
4 per enhet + WAN-port
USB-porter
-
Strømforbruk
2 x 9 watt
Mål
25,4 x 7,1 x 19,0 cm
Oppgitt hastighet
2400 Mbit/s
Målt hastighet
814 Mbit/s