De tre mesh-enheder ser ens ud. I virkeligheden er der en hovedenhed og to satellitter.

Netgear Orbi RBK13

Et godt Wi-Fi 5 mesh-rutersett med en hovedenhet og to satellitter.

av Henrik Ræder Clausen #Ruter #Netgear
8.4

Dette mesh-settet fra Netgear går i en annen retning enn de fleste andre: Det prøver ikke å være verken raskest eller å ha flest funksjoner. I stedet tar det sikte på å være diskré, stabilt og brukervennlig – og det har det klart. Dekningen innendørs er god, topphastigheten er fin og det er ingenting å utsette på prisen.

Den viktigste egenskapen til mesh-rutere er ikke hastighet, men rekkevidde og dekning. Med en fornuftig plassering av de tre enhetene i dette settet, fikk vi stabil dekning i alle kriker og kroker. Derimot er rekkevidden utendørs noe kortere enn andre rutere vi har testet.

Rent fysisk ser de tre enhetene ut til å være nesten identiske. I virkeligheten er det snakk om én hovedenhet og to satellitter. Den eneste synlige forskjellen er at hovedenheten kan kobles til kablet nettverk. Det kan man bruke til å koble til internett og en enkelt nettverksenhet. Vil man koble til flere kablede enheter, må man kjøpe en svitsj. Ingen av enhetene har USB-port, så fil- og skriverdeling via USB er ikke mulig.

Oppsettet foregår ved hjelp av en guide på mobil eller nettbrett. Guiden er svært pedagogisk bygd opp og sørger for å ta hånd om alle aspekter ved oppsettet. Flere ganger underveis oppstår det et par minutters ventetid, men når det først er gjennomført, har man et velfungerende trådløst nettverk der alle enheter fungerer som ett samlet nett.

Hastighetsmålingen viste en god toppfart på 626 Mbit/s, men bare når man har direkte tilkobling til hovedenheten. Som med andre mesh-sett i den lavere enden av prisskalaen, reduseres hastigheten betydelig når tilkoblingen går via en av satellittene, normalt til rundt 40 Mbit/s. Derfor bør nettverksdisker og strømmeenheter som Smart TV eller lignende, være i nærheten av hovedenheten i settet.

Teknisk sett er det snakk om et tobåndssett som fungerer automatisk på både 2,4 GHz og 5 GHz og fremstår som ett nettverk. I praksis betyr det at en del av båndbredden benyttes til intern kommunikasjon mellom enhetene. Det gjør at hastigheten i utkanten av nettverkets dekningsområde er noe lavere. Det viktigste er likevel at forbindelsen er stabil, og det er den.


+ God innendørs dekning
+ Enkelt oppsett
+ Fin topphastighet
– Lav hastighet i utkant av området
– Få ekstrafunksjoner

Konklusjon

Orbi RBK13 er et diskré mesh-sett uten avanserte funksjoner. Det gir stabilt trådløst nettverk til en god pris.

Spesifikasjoner

Merke
Netgear
Trådløs standard
Wi-Fi 5
Kabelnettverk/ethernet
Gigabit Ethernet
Nettverksporter
2 (bare hovedenheten)
Strømforbruk
20 watt
Mål
10,5 x 10,5 x 6,9 cm
Oppgitt hastighet
1200 mbit/s
Målt hastighet
626 mbit/s