Til sammen skaper de to enhetene et trådløst nettverk som gir dekning i et mellomstort hus.

Netgear Orbi Voice

Orbi Voice er en smart kombinasjon av stemmestyrt digital assistent og effektivt trådløst nettverk, men prisen er høy.

av Morten Skeldal Østergaard #Ruter #Netgear
8.5

Når to forskjellige teknologier smelter sammen, kan det til tider være vanskelig å forstå hvorfor akkurat den kombinasjonen skulle være så smart. Det gjelder ikke Orbi Voice. Kombinasjonen av trådløst nett og talestyring gir nemlig mening fra første stund.

Orbi er en mesh-løsning fra Netgear som er i stand til å dekke svært store arealer med trådløst nett. Et mesh-nettverk består av en sentralt plassert ruter samt én eller flere satellitter som plasseres på strategiske steder rundt om i boligen, slik at man får Wi-Fi-dekning i samtlige kriker og kroker.

Vi har testet Netgear Orbi tidligere, og testen finner du i Testsonen på nettsiden vår. Orbi Voice er til forveksling likt det opprinnelige Orbi-settet. I pakken ligger det en ruter og en satellitt med omtrent samme størrelse. Mens begge enheter i Orbi er i slagfast hvit plast, er imidlertid satellitten i Orbi Voice trukket med grått tekstil. Årsaken er at den også har en innebygd høyttaler, i tillegg til å fungere som nettverksenhet.

Ruteren er den primære enheten som skal kobles til internett via nettverkskabel. Den har tre Ethernet-porter til kablet nettverksutstyr som skrivere, nettverksdisker og annet. Det er enkelt å sette opp ruteren ved hjelp av Netgear-appen, som også finner satellittene du vil koble til. Det tok ikke mer enn ti minutter fra pakken var åpnet til vi hadde et fungerende trådløst mesh-nettverk i huset vi testet det i.

Vi målte hastigheten til mellom 400 og 500 megabit, og det er faktisk på høyde med mange av de enkeltstående ruterne vi har testet.

Det interessante ved Orbi Voice er selvfølgelig satellittenheten med den innebygde høyttaleren og den digitale assistenten Alexa. Høyttaleren fungerer akkurat som alle andre Amazon-produkter med Alexa. Det betyr at du kan koble til et stort utvalg av Smart Home-dingser, for eksempel Hue-lampene fra Philips. Det fungerer upåklagelig, men alt fra appen til talekommandoene og svarene du får, foregår på engelsk. Derfor hadde Google Assistent vært et bedre valg. Den både snakker og forstår norsk og fungerer på samme måte.

Stor rekkevidde

Den største fordelen ved mesh-nettverket fra Netgear er utvilsomt den store rekkevidden. Avanserte brukere vil nok likevel savne enkelte funksjoner, som muligheten til å prioritere trafikken på nettverket. Systemet kan også ha problemer med å holde følge hvis du stiller spesielt høye krav til nettverket, for eksempel hvis du driver med fildeling.

Netgear reklamerer med at startsettet kan dekke et hus på 185 kvadratmeter. Det er sikkert riktig hvis det er mulig å plassere de to enhetene sentralt i hver sin halvdel av huset. Vi testet det i et rektangulært hus på 175 kvadratmeter der hovedenheten ble plassert i et teknisk skap omtrent midt mellom kortveggene, og her burde vi nok hatt tre enheter for å få fullgod dekning i begge ender av huset. Vi testet et sett med både ruter og satellitt, men Orbi Voice fås også som en enkel høyttaler/satellittenhet hvis du har et Orbi-nettverk fra før. Den koster i så fall rundt 3300 kroner. Det er temmelig dyrt, og settet med to enheter er selvfølgelig enda dyrere.


+ Enkelt oppsett

+ God rekkevidde

– Alexa snakker bare engelsk

– Dyrt

Konklusjon

Orbi Voice er en smart kombinasjon av stemmestyrt digital assistent og effektivt trådløst nettverk, men prisen er høy.

Spesifikasjoner

Merke
Netgear
Trådløs standard
802.11ac / Wifi 5
Kabelnettverk/ethernet
Gigabit
Nettverksporter
3/2
USB-porter
1
Mål
21,89 x 16,5 x 12,4 cm
Oppgitt hastighet
2.4GHz (400Mbps) + 5GHz (867Mbps)