Lydsioderne på forsiden af NETGEAR AX1800 er kraftige og alt andet end diskrete.

NETGEAR RAX20 AX1800 WiFi 6-ruter

Rimelig Wi-Fi 6-ruter med to antenner og én USB 3.0-port.

av Henrik Ræder Clausen #Ruter #Netgear
7.5

Med en pris på under 2000 kroner er Netgear RAX20 AX1800 den billigste Wi-Fi 6-ruteren vi har testet hittil. Likevel har den en høyst anstendig toppfart, og selv krevende oppgaver som fildeling, fungerer fint. Dessverre er rekkevidden skuffende, og vi hadde betydelige problemer med oppsettet. Det skinner tross alt gjennom at dette ikke er et produkt fra øverste hylle.

Oppsettet foregår ved hjelp av en guide på mobil eller nettbrett. Først skanner man QR-koden på ruteren, før ruteren sørger for det mest nødvendige, inkludert oppdatering av sin egen fastvare. Dessverre gikk noe alvorlig galt under prosessen: Etter oppdateringen fikk ikke appen kontakt med verken ruteren eller internett, og den eneste løsningen for å få det til å fungere var å tilbakestille ruteren og starte forfra.

De høye hastighetene er det beste ved Netgear-ruteren. På 5 GHz-båndet målte vi respektable 711 Mbits/sekund, omtrent halvparten av det de beste ruterne oppnår. Også den integrerte fildelingen fungerer fint, med en lesehastighet på hele 104 megabyte/sekund. Det er nesten like raskt som med en kablet tilkobling.

Rekkevidden er derimot skuffende. Selv på det langsommere 2,4 GHz-båndet opphørte dekningsområdet langt tidligere enn med andre Wi-Fi 6-rutere vi har testet. Med det raske 5 GHz-båndet var det vanskelig å forsere en enkelt, solid vegg. Det er ikke for ingenting at andre rutere har opptil åtte antenner. Denne har bare to.

Utseendet er ganske konvensjonelt og ikke spesielt elegant, med en rekke kraftige statuslamper på fronten. Man skulle nesten tro at designerne har fått beskjed om å lage noe som ser billig ut. Kabinettet er nemlig unødvendig kantete. Baksiden byr på fire nettverksporter pluss tilkobling til internett, mens det er en enkelt USB-port på siden. WPS-knappen, som brukes til å koble nye enheter til ruteren, er ganske diskré, men lett tilgjengelig på fronten. Dessverre er den plassert like ved siden av knappen for å slå av nettverket. Det er lite heldig.

Den medfølgende appen gir glimrende oversikt over ruterens status, og til daglig vil de færreste ha behov for å gå dypere inn i oppsettet. Hvis nødvendig kan man logge inn på administrasjonssidene som er både ryddig organisert og lette å finne ut av.


+ Høy hastighet
+ God fildeling
– Moderat rekkevidde
– Problematisk oppsett

Konklusjon

En rimelig ruter som gir høy hastighet for pengene. Dessverre er oppsettet problematisk og rekkevidden begrenset.

Spesifikasjoner

Merke
Netgear
Trådløs standard
WiFi 6
Kabelnettverk/ethernet
Gigabit Ethernet
Nettverksporter
4 + 1
USB-porter
1 USB 3
Strømforbruk
8 watt
Mål
25,3 x 15,4 x 4,3 cm
Oppgitt hastighet
1200 Mbit/s
Annet
Fildeling, 104 MB/s
Målt hastighet
711 Mbit/s