Den lille router domineres af fire høje antenner.

TP-Link Archer AX10 WiFi 6 Router

Trådløs ruter med Wi-Fi 6 og gjestenettverk.

av Henrik Ræder Clausen #Ruter #TP-Link
6.2

Med en utsalgspris på bare 900 kroner er Archer AX10 en av de absolutt billigste ruterne som følger den nye Wi-Fi 6-standarden. Topphastigheten på 5 GHz-båndet er god, men rekkevidden er overraskende kort. En god Wi-Fi 5-ruter vil gi et betydelig bedre trådløst nett enn dette billige produktet.

La oss ta det positive først: Hastigheten på 5 GHz-båndet. Her målte vi nesten 700 Mbit/s når det var fri sikt til ruteren. Som vanlig falt hastigheten raskt når vi flyttet oss lenger unna. På 2,4 GHz-båndet varierte hastighetene mellom 40 og 80 Mbit/s. Det er ikke noe godt resultat med tanke på at mange internettforbindelser faktisk er raskere.

Men så var det rekkevidden: Testoppstillingen vår byr på en del murer og flater som utfordrer ruterens evne til å håndtere vanskelige signaler. Archer AX10 skuffet ved å gi opp før vi startet de mer krevende testene. I tillegg viste det seg at den hadde problemer med i det hele tatt å sende våre testdata. Det kan kanskje rettes med en oppdatering, men for øyeblikket er det ikke på noen måte godt nok.

Blant det mindre viktige kan vi glede oss over et app-basert oppsett som i små skritt sørget for at alt ble satt riktig opp. Vi har sett mer elegante veivisere, men oppgaven blir løst, og resultatet er et fornuftig oppsett av det trådløse nettet. Administrasjonssidene er oversiktlig bygd opp og gir enkel tilgang til de forholdsvis få innstillingene. Gjestenettverk og andre vanlige innstillinger er imidlertid på plass.

Ruteren har usedvanlig få ekstrafunksjoner. Den har ingen USB-port, og dermed kan den heller ikke brukes som en liten filserver. Til gjengjeld har den ”Smart Connect”, som lar de to frekvensbåndene fremstå som et enkelt nettverk. Det fungerer helt fint.

Rent fysisk domineres den lille boksen av fire store antenner. På fronten er det noen statuslamper, og portene på baksiden er forbilledlig fargekodet etter hvilken funksjon de har. Ruteren kan veggmonteres, og antennene kan roteres for å få optimal forbindelse.


+ God hastighet på 5 GHz-båndet
+ Lett tilgjengelig oppsett
– Lav 2,4 GHz-hastighet
– Kort rekkevidde
– Få funksjoner

Konklusjon

Det beste ved denne billige ruteren er den gode topphastigheten på 5 GHz-båndet. Man bør nok bruke litt mer penger på Wi-Fi 6-nettverket.

Spesifikasjoner

Merke
TP-Link
Trådløs standard
WiFi 6
Kabelnettverk/ethernet
1 gigabit Ethernet
Nettverksporter
4 + 1
Strømforbruk
7 watt
Mål
26,0 × 13,5 × 3,9 cm
Oppgitt hastighet
1,2 Gbit/s
Annet
Nei
Målt hastighet
699 Mbit/s