TP-Link AX50 er en lille router med store antenner.

TP-Link Archer AX50 WiFi 6 AX3000

Trådløs ruter med Wi-Fi 6, 2x2 kanaler og fire nettverksporter.

av #Ruter #TP-Link
7.4

Det beste ved denne Wi-Fi 6-ruteren er egentlig prisen. Den koster under halvparten av det man må gi for andre Wi-Fi 6-rutere, og dermed er den en rimelig løsning hvis man vil ha et tidsmessig trådløst nettverk. Vi fryder oss over god topphastighet, men ruteren skuffer når det gjelder rekkevidde og enkelte andre egenskaper.

Målingene viste en topphastighet på 697 Mbit/s uten større avvik, og det er et godt resultat. Det gjelder imidlertid bare ganske nær ruteren. Lenger unna faller hastigheten raskt, og den totale rekkevidden på cirka 20 meter er blant det laveste vi har målt. Det holder ikke til krevende bruk der signalet må forsere murvegger og etasjeskiller.

Rent fysisk er TP-Link AX3000 relativt liten og virker umiddelbart litt billig. Baksiden har fem tydelig markerte nettverksporter, én USB 3-port samt et par knapper til WPS, tilbakestilling og for å slå av det trådløse nettet. Alt er tilgjengelig, funksjonelt og med brukbar kvalitet.

Oppsett og administrasjon foregår på tradisjonelt vis ved at man logger inn fra en nettleser og svarer på noen spørsmål. Det kan virke litt gammelmodig sammenlignet med smarte mobil-apper, men det fungerer egentlig helt fint. Sidene virker litt uoversiktlige, men i praksis er det ganske lett å finne frem. Det er dessverre ikke mulig å velge norsk i brukerflaten.

Den ene USB-porten på baksiden kan brukes til fildeling. Ved slik bruk målte vi en lesehastighet på 26 MB/s og en skrivehastighet på bare 13 MB/s. Det er godt nok til mindre og enklere fildelingsoppgaver der det meste skal leses, men erstatter på ingen måte en egentlig nettverksdisk.

En annen svakhet når vi sammenligner med dyrere modeller, er den beskjedne prosessorkraften og en begrenset mengde ram. Det er ikke noe problem når ruteren brukes av 2–3 personer, men den vil fort miste pusten hvis flere skal bruke den samtidig. Selv om AX3000 teknisk sett er en Wi-Fi 6-ruter, er det altså ikke store fordeler med den sammenlignet med en god Wi-Fi 5-modell.

+ God toppfart
– Beskjeden rekkevidde
– Uegnet til krevende bruk

Konklusjon

En enkel ruter som gir Wi-Fi 6 uten å koste en formue, men den egner seg ikke til krevende bruk og hard belastning.

Spesifikasjoner

Merke
TP-Link
Trådløs standard
Wi-Fi 6
Kabelnettverk/ethernet
Gigabit Ethernet
Nettverksporter
4 + 1
USB-porter
1 USB-3
Strømforbruk
12 watt
Mål
26,0 x 13,5 x 3,9 cm (uten antenner)
Oppgitt hastighet
2402 mbit/s
Annet
Fildeling: 26,6 Mbyte/s
Målt hastighet
697 Mbit/s