TP-Link Archer C5400

Archer C5400 er en ruter med tre trådløse nettverk og hele åtte eksterne antenner.

av #Ruter #TP-Link
7.8

I hurtigoppsettet til Archer  C5400 finner du en QR-kode til mobilen slik at du kan laste ned apper fra TP-Link og sette opp ruteren via disse, men du kan også gjøre det på gamlemåten, via nettleseren. I så fall slår du på ruteren, kobler til pc-en med fabrikkinnstillingene, og benytter den unike koden som du finner på en medfølgende etikett. Vi valgte det siste. Deretter er det bare å skrive inn adressen til ruteren i nettleseren, så starter veiviseren automatisk.

I oppsettet kan du velge norsk språk, slik at det er lettere å forstå alle valgmulighetene.
I oppsettet kan du velge norsk språk, slik at det er lettere å forstå alle valgmulighetene.

Deretter kommer du til administratorsidene. De er også på norsk, og du kan velge mellom avansert og enkel visning. Her gjør du de viktigste innstillingene, men du finner også ekstrafunksjoner som styring av tilkoblede lagringsenheter, foreldrekontroll, tidsstyring av nettverket og en integrert VPN-tjener. Dessverre virker systemet litt utdatert, og det er ikke enkelt eller intuitivt å endre innstillingene. Det gjelder spesielt hvis du har behov for å videreføre porter til for eksempel nettverkskameraer, smart hjem-utstyr eller en nettverksdisk. I mange andre rutere kan man se alle tilkoblede nettverksenheter og opprette en portregel direkte til den aktuelle enheten fra denne oversikten. Det er ikke mulig i Archer C5400. I stedet må du finne de riktige fanene og taste inn IP-adresser og portnummer manuelt. I dag bør brukervennligheten være bedre.

Man kan velge enkel eller avansert visning av administratorsidene, slik at man slipper å forholde seg til funksjoner man ikke har bruk for.
Man kan velge enkel eller avansert visning av administratorsidene, slik at man slipper å forholde seg til funksjoner man ikke har bruk for.

Til gjengjeld skal Archer C5400 ha en samlet topphastighet på 5400 Mbit/s, i teorien. I virkeligheten tøyer man sannheten en smule. 2,4 GHz-nettverket kan sende med opptil 1000 Mbit, og da skulle man tro at man kunne koble til en 5 GHz-enhet og få glede av de resterende 4400 Mbit – altså fire ganger raskere enn kabelnettverket. Så god er ikke virkeligheten, for Archer C5400 har hele to 5 GHz-nettverk, og båndbredden på 4400 Mbit er noe produsenten har kommet frem til ved å legge sammen 2167 Mbit for hvert nettverk. Alle forbehold tatt i betraktning er det likevel snakk om en høyst anstendig hastighet. Hvis du har mange enheter som skal på nettet, kan du for eksempel dedikere videoutstyr som Chromecast, Smart TV, Apple TV og andre strømmeenheter til det ene 5 GHz-nettverket og fortsatt ha full kapasitet på det andre til utstyr som telefoner, nettbrett og datamaskiner.

Hastighetene vi oppnådde i testen tilsvarer «bare» det som tilsvarer andre rutere på 1733 Mbit/s, men det er ikke uvanlig at det er langt mellom teoretiske hastighetsstandarder og det man faktisk måler i felten. Derimot er rekkevidden blant det ypperst denne testeren har sett. Vi testet utstyret i et rekkehus der det er et område i kjøkkenet og et sted i sofaen i stuen som nettverket ikke dekker, men det gjelder bare på det nye 5 GHz-nettverket, som har dårligere rekkevidde enn det gamle på 2,4 GHz. Derfor er jeg vant til at telefonen skifter til den eldre standarden når jeg flytter meg til disse områdene. Med Archer C5400 var det full dekning på 5 GHz-nettverket begge steder – selv om ruteren står på nøyaktig samme sted som den opprinnelige ruteren. Det skyldes blant annet at TP-Link-ruteren har hele åtte eksterne antenner, mens den opprinnelige ruteren har integrerte antenner.

Forhandler og pris: www.prisjakt.no

 

+ Usedvanlig god rekkevidde

+ Norsk språk i oppsettet

– Litt kronglete å sette opp

– Oppgitt hastighet er litt for optimistisk

 

Konklusjon

Rekkevidden på nettverket til denne ruteren er noe av det beste vi har sett, men hastigheten er gjennomsnittlig og administratorsider og oppsett er utdatert og litt ugreit.

Spesifikasjoner

Merke
TP-Link
Trådløs standard
802.11a/b/g/n/ac
Kabelnettverk/ethernet
Gigabit LAN
Nettverksporter
4 x LAN + 1 x WAN
USB-porter
1 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0
Mål
23 X 23 X 4,3 cm
Oppgitt hastighet
5 GHz 1: 2167 Mbit/s + 5 GHz 2: 2167 Mbit/s + 2,4 GHz: 1000 Mbit/s
Annet
8 stk. eksterne antenner