AX11000 er en stor router, domineret af otte fastmonterede antenner.

TP-Link AX11000 Tri-Band Gaming Router

Trådløs Wi-Fi 6-ruter med tre bånd og åtte nettverksporter.

av Henrik Ræder Clausen #Ruter #TP-Link
9.6

Denne store Wi-Fi 6-ruteren byr på høy hastighet og mange nettverksporter. TP-Link har dessuten gjort noen gode valg som gjør den ekstra fremtidssikker. Den er riktignok ikke billig, men ytelse og kvalitet står i stil med prisen. De mange innstillingene og integrert antivirus gir ytterligere plusspoeng. Det eneste minuset er en brukerflate som er vanskelig å lese.

Med åtte store antenner og en kraftig prosessor forventet vi høy ytelse, og vi ble ikke skuffet. Vi fikk umiddelbart en svært rask responstid og en hastighet på 655 Mbit/s, og det er rikelig til det meste. Skulle det likevel ikke være nok, kan ruteren settes til å bruke mer båndbredde, og da kom vi helt opp i 913 Mbit/s. Det er nesten på høyde med en kablet tilkobling. Også rekkevidden kan måle seg med andre gode rutere.

Det finnes en mobil-app som kan ta seg av oppsettet av AX11000, men det er bedre å bruke ruterens egne nettsider for å få tilgang til de mange innstillingene. Her får du hjelp av en guide til å få på plass de viktigste. Deretter har du tilgang til de godt strukturerte administrasjonssidene som byr på alle tenkelige funksjoner. Vi er spesielt begeistret for et effektivt antivirussystem som det er verdt å aktivere. Derimot savner vi muligheten til å velge andre farger. Mørk rød skrift på svart bunn er ikke særlig lesevennlig.

Det integrerte antivirusprogrammet analyserer nettverkstrafikken fortløpende og griper inn hvis det skjer noe mistenkelig. Det er en interessant løsning for å blokkere skadelige programmer, men det byr også på en viss risiko for at man blokkerer uskyldig trafikk. Derfor er funksjonen i utgangspunktet deaktivert.

De mange gode tilkoblingsmulighetene er et annet betydelig pluss. Ruteren kan utnytte tilkoblingshastigheter på helt opptil 2,5 gigabit i sekundet, og det er mulig å koble til hele åtte enheter via nettverkskabel. Med det såkalte Link Aggregation” kan en nettverksdisk kobles til to porter samtidig. I tillegg har den ikke bare en vanlig USB-port, men også en mer tidsmessig USB-C.

Ruteren kan også brukes til fildeling via en av de to USB-portene. Det var litt kranglete å sette opp, men da det først fungerte, målte vi 77,8 MB/s, og det er glimrende. Det gjør ruteren godt egnet til å dele innholdet på en minnepinne eller en harddisk med alle brukerne på nettverket.


+ Høy ytelse
+ Mange nettverksporter
+ Utallige innstillinger
+ Integrert antivirus

– Brukerflaten er vanskelig å lese

Konklusjon

En kraftig og fremtidssikret ruter som kan håndtere mange kablede og trådløse tilkoblinger samtidig.

Spesifikasjoner

Merke
TP-Link
Trådløs standard
Wi-Fi 6
Kabelnettverk/ethernet
2,5 Gigabit WAN, 1 Gigabit LAN
Nettverksporter
8 1 Gigabit, 1 2,5 Gigabit
USB-porter
1 USB-3, 1 USB-C
Strømforbruk
14 watt
Mål
28,8 x 28,8 x 18,4 cm
Oppgitt hastighet
4804 Mbit/s
Annet
Fildeling 77,8 MB/s
Målt hastighet
913 Mbit/s