TP-Link Deco M5 AC1300

TP Links Deco M5 gjør det lett å få trådløst internett over hele huset, men hastigheten på de sekundære ruterne kunne vært bedre.

av #Ruter #TP-Link
8.1

Det kan være vanskelig å få signalet fra den trådløse ruteren til å nå alle husets kriker og kroker – og selv en splitter ny AC-ruter kan komme til kort. Det finnes imidlertid en spesiell type mesh-rutere, som kan løse problemet én gang for alle. Deco M5 er en slik ruter fra TP Link som skal gi optimal dekning i hele huset – og det stemmer faktisk, i hvert fall langt på vei.

Mesh-rutere er et antall små rutere som kobles sammen trådløst og videresender det trådløse signalet fra den ene ene ruteren som er koblet til modemet via kabel. Deco M5 leveres i en pakke med tre diskré, hvite rutere, og det er spiller ingen rolle hvilken av de tre du kobler til nettverkskabelen og bruker som den primære ruteren.

De sekundære ruterne plasseres i andre rom og skal bare kobles til stikkontakten. De runde ruterne er ikke større enn en bunke med cd-plater og er verken skjemmende eller i veien hvis du plasserer dem i en bokhylle eller på skrivebordet.

Systemet settes opp ved hjelp av en smarttelefon og en gratis app som gir pedagogiske instruksjoner om hvordan du etablerer det trådløse nettet og kobler sammen ruterne. Fremgangsmåten fungerer glimrende, og det behøver ikke å ta mer enn et kvarter før du har opprettet et nettverk og koblet sammen ruterne.

Perfekt dekning, men varierende hastighet
Deretter kan du bruke appen til å endre passord og navn på nettverket, opprette et gjestenettverk og få oversikt over tilkoblede enheter – og de kan plasseres hvor du vil i huset. Du kan nemlig koble til opptil ti små rutere, hvis du har et digert hus, men dekningen er faktisk god med bare tre enheter.

Vi testet ruterne i en leilighet der flere tradisjonelle og kraftige rutere har hatt problemer med å dekke alle de 100 kvadratmeterne, men Deco M5 løste oppgaven med glans. Det var ingen hjørner eller kroker med svak dekning. Tvert imot var det god signalstyrke til alle enheter i områder hvor det ellers har været nesten umulig å få dekning.

Hastigheten varierer riktignok noe mer. Mens du får gode hastigheter fra den primære ruteren som er koblet direkte til et modem, går det noe langsommere på de to andre ruterne i systemet. Her må du ta til takke med rundt halvparten av hastigheten på ruteren som er koblet til med kabel. Forbindelsen er likevel fortsatt rask nok til at vi kunne se film og serier fra en strømmetjeneste.

Konklusjon

Et brukervennlig rutersystem som gjør det lett å få dekning i hele huset, men hastigheten på sekundærruterne kunne vært bedre.

Spesifikasjoner

Merke
TP-Link
Trådløs standard
802.11 ac/n/a 5 GHz, 802.11 b/g/n 2.4 GHz
Kabelnettverk/ethernet
Gigabit Ethernet
Nettverksporter
2
USB-porter
1
Mål
12 x 12 x 3,8 cm
Oppgitt hastighet
867 Mbps (5 GHz), 400 Mbps (2.4 GHz)
Målt hastighet
572 Mbit (primærruter), 260 Mbit (sekundære rutere)