Deco M9 Plus er diskré, kompakte og lette å plassere.

TP-Link Deco M9 Plus

Mesh-ruter med tre enheter som gir trådløst nettverk etter Wi-Fi 5-standarden.

av #Ruter #TP-Link
8.4

Mesh-systemer er populære, og det har sine grunner: De er gjerne lette å plassere, enkle å sette opp og ytterst brukervennlige. Den nye Deco M9 Plus fra TP-Link er forbedret til en teoretisk topphastighet på over to gigabit/sekund, men beholder den enkle designen og det kompakte formatet til forgjengerne.

Oppsettet foregår uten problemer fra en app på telefon eller nettbrett. En av enhetene skal kobles til internett, før de andre kobler seg trådløst til hovedenheten.

Appen er på norsk og gir en trinnvis forklaring av hva man skal gjøre. Det er mange trinn, men de er pedagogisk og logisk bygd opp, med løsningsforslag til ev. problemer underveis. Deretter styres ruteren fra den samme appen, ikke fra tradisjonelle oppsettsider i en nettleser. Det er enkelt, men gir ikke mange muligheter for tilpasning.

Det tar rundt ti minutter å få de tre enhetene til å fungere. Deretter har man trådløs dekning over hele huset. TP-Link reklamerer med en dekning på opptil 600 m2. Det må tas med en klype salt, men vi fikk god dekning i hele huset vi testet det i – og til og med i hagen. Det er veldig tilfredsstillende.

En spennende funksjon i Deco-settet er at det også fungerer som en «Smart hub» til å styre lys, termostater og andre «smarte» enheter. Vi testet det på et sett med Philips Hue-lamper, og det fungerte glimrende fra Deco-appen.

Varierende hastighet

De første hastighetsmålingene ga så lave resultater at vi måtte undersøke saken nærmere. Det viste seg at nettverksportene ikke alltid ga en stabil forbindelse, så hastigheten ble begrenset til 100 megabit/sekund. Da vi fikk kabeltilkoblingene til å fungere som de skulle, var resultatet en høyst anstendig hastighet på 729 megabits/sekund.

Hastigheten på den trådløse forbindelsen mellom to enheter er mer beskjeden. Vi målte typisk rundt 140 megabits/sekund, men så også at hastigheten til tider var lavere, og det hendte at forbindelsen ble brutt. Dette er svakheter vi forventer at blir løst gjennom en oppdatering av fastvaren.


+ Diskré design
+ Enkelt oppsett
+ God dekning
+ Fungerer som smart hub
– Problemer med hastigheten

Konklusjon

TP-Link Deco M9 Plus er lett å sette opp og har mange smarte funksjoner. Rekkevidden er god, men vi opplevde problemer med ustabil hastighet.

Spesifikasjoner

Merke
TP-Link
Trådløs standard
WiFi 5 (802.11ac)
Kabelnettverk/ethernet
Gigabit Ethernet
Nettverksporter
Totalt 6 porter
USB-porter
(kan ikke brukes)
Strømforbruk
20 W
Mål
14,4 x 14,4 x 6,4 cm (b x d x h)
Oppgitt hastighet
2134 Mbps
Målt hastighet
729 Mbps