De tre Deco P9 mesh-enheder er helt ens.

TP-Link Deco P9

Mesh-ruter med tre enheter. Støtter både Wi-Fi 5 og nettverk via strømledninger.

av #Ruter #TP-Link
8.4

TP-Link Deco P9 er et trådløst nettverk av mesh-typen. Det betyr at flere rutere samarbeider og videresender nettverkstrafikken til hverandre. På den måten kan du få full dekning også i store boliger.

Deco P9 har en spesiell egenskap: I tillegg til vanlig Wi-Fi støtter den nemlig også nettverk via strømledningene i huset, slik at de kan brukes som en snarvei der radiosignalet fra det trådløset nettet ikke strekker til.

Pakken inneholder tre identiske mesh-rutere, en enkelt nettverkskabel og en altfor liten «Hurtigstart»-guide. Det viktigste er likevel en ørliten QR-kode som er vanskelig å skanne, men som brukes til å laste ned den tilhørende appen. Det er heldigvis også mulig å laste ned appen manuelt fra app-butikken.

Veiviseren for oppsettet skal kjøres på en mobiltelefon eller et nettbrett. Den består av ganske mange trinn, men den er på norsk og er brukervennlig og pedagogisk bygd opp. Når den er gjennomgått, fungerer de tre enhetene som et felles nettverk med samme navn.

Det trådløse nettet i Deco P9 følger Wi-Fi 5-standarden med en teoretisk topphastighet på 837 Mbit/s. I praksis viste målingene våre at en optimalt plassert enhet kunne oppnå over 600 Mbit/s, og det er svært bra. Andre steder i nettverket var hastighetene lavere, som regel rundt 200 Mbit/s.

God dekning med kablet nettverk

Mest interessant er likevel muligheten til å bruke strømledningene som nettverk. Det testet vi et avlangt hus der det normalt er vanskelig å få trådløs dekning i alle rommene. Det fungerte: Mellom to enheter som var koblet til strømledninger på samme fase, målte vi opptil 150 Mbit/s, og tilkoblingen var helt stabil.

Kombinasjonen av mesh og kablet nettverk gir gode muligheter for å sette opp nettverket for optimal dekning. I vårt noe utfordrende «testhus» fikk vi uten problemer 100 Mbit/s overalt og hele tiden. Selv i de mest fjerntliggende hjørnene var forbindelsen stabil og pålitelig.

Appen fungerer også som administrasjonssenter for hele nettverket. Ved første øyekast kan det virke som det ikke er stort å administrere, men under «Avansert» er det mulig å styre trafikkprioritering, videresending av porter og andre nyttige punkter som mer erfarne nettverksbrukere vil sette pris på. Mulighetene er likevel begrenset sammenlignet med mer konvensjonelle rutere.

Mesh-ruterne var fordelt over hele huset, så vi forventet også god dekning utendørs. I praksis var det ikke så fantastisk. Vi fikk gode hastigheter et lite stykke ut i hagen, men tilkoblingen falt ut på omtrent samme sted som andre rutere vi har prøvd i det samme huset.


+ Stabil og god hastighet
+ Suveren dekning
– Begrensede administrasjonsmuligheter

Konklusjon

En smart løsning som er svært nyttig i vanskelige hus, men den setter ingen fartsrekorder.

Spesifikasjoner

Merke
TP-Link
Trådløs standard
WiFi 5
Kabelnettverk/ethernet
Gigabit Ethernet
Nettverksporter
6 x 1 Gbps
USB-porter
-
Strømforbruk
3 x 9 watt
Mål
9,5 x 9,5 x 19 cm
Oppgitt hastighet
837 Mbit/s
Annet
Nettverk via strømledningene
Målt hastighet
618 Mbit/s