TP-Link Deco X60 AX3000

WiFi 6 mesh-ruter med to kabeltilkoblinger per enhet.

av Henrik Ræder Clausen #Ruter #TP-Link
9.5

Deco X60 er et effektivt sett med mesh-rutere som gir god dekning selv i store hus. Oppsettet er enkelt, og hastigheten er høy. Derimot vil nettverksnerdene blant oss savne en del innstillinger. Når nettet først er satt opp, passer det seg selv og krever ikke ytterligere tilsyn.

Den viktigste egenskapen med et sett som dette er å få dekning overalt, og det får du med Deco X60. I «testhuset» er det en del vanskelig tilgjengelige kriker og kroker, men tilkoblingen var stabil og hastigheten høy overalt. Som vi har sett med andre mesh-sett, fant vi raskt ut at dekningen utendørs er relativt svak, men det kan rettes opp med en gjennomtenkt plassering av enhetene.

Hittil har vi sett at hastigheten har vært en utfordring for mesh-rutere. Det er den ikke med dette settet. Dels fordi det følger den nyeste Wi-Fi 6- standarden, dels fordi settet benytter en separat trådløs eller kablet forbindelse mellom enhetene. Det gir resultater: Under optimale forhold med en kablet tilkobling målte vi 826 Mbit/sekund, og innendørs fikk vi stabil trådløs forbindelse overalt med en hastighet på minst 200 Mbit/sekund.

Oppsett og innstilling foregår med en mobil-app som er oversatt til norsk, med guider som sørger for det nødvendige. Det er så godt gjennomført at vi ble overrasket over hvor raskt alt var på plass og i orden, også fastvareoppdateringer av alle de tre enhetene.

Testsettet er holdt helt i hvitt (det finnes også i svart) med en enkel, diskré statuslampe. Derfor er det også lett å få det til å gli inn i de fleste interiører. De må bare kobles til en stikkontakt for å fungere og har til og med mulighet for tilkobling av kablet nettverksutstyr direkte i hver enhet.

Administrasjonssidene er minimalistiske og pent satt opp. De gir god oversikt over nettverket og tilkoblede enheter, og fornuftige advarsler hvis en del av nettverket faller ut. Det du ikke får er muligheter for manuelt oppsett av trafikkprioritering og andre finesser, men det er det bare mer avanserte brukere som kommer til å savne.


+ Enkelt oppsett

+ Høy hastighet

+ God dekning

+ Diskré design

– Få innstillinger

Conclusion

Dette vellykkede mesh-settet gir god dekning og høy, stabil hastighet også i store hus.

Spesifikasjoner

Merke
TP-Link
Trådløs standard
Mesh-nettverk
Kabelnettverk/ethernet
Gigabit Ethernet
Nettverksporter
2 per enhet
USB-porter
-
Strømforbruk
8 watt per enhet
Mål
11,0 x 11,0 x 11,4 cm
Oppgitt hastighet
2402 Mbit/s
Målt hastighet
826 Mbit/s