Skærmen står godt plantet på bordet takket være den brede, slanke fod.

AOC Agon AG493UCX

AOC-skjermen virker nærmest grotesk bred, men den gir også mulighet for å ha mengder av vinduer åpne ved siden av hverandre.

av Morten Skeldal Østergaard #Skjerm #AOC
8.0

Det ekstremt brede formatet på denne 49 tommer store dataskjermen fra AOC er både det største trekkplasteret og den største ulempen.

Forholdet mellom bredde og høyde på AOC Agon AG493UCX er 32:9, altså nøyaktig dobbelt så bredt som det vanligste skjermformatet, som er 16:9.

«Majestetisk» er et adjektiv som dukker opp når vi først har fått lirket skjermen opp på den store og robuste foten. Den krever selvfølgelig litt plass på bordet, men foten er slank og tar ikke mer plass enn høyst nødvendig.

De ergonomiske justeringsmulighetene på AG493UCX er svært gode, og du kan både heve, senke, rotere og vippe skjermen hvis du tar et godt tak i hver side. Derfor er det også lett å få den til å stå som du vil ha den, og den buede formen sørger for at du slipper å få en altfor skrå synsvinkel selv når du ser mot ytterkantene.

Hvis du sitter veldig nær skjermen, må du vri på hodet for å se hva som skjer i utkantene av bildet, og det er fristende å dytte skjermen litt lenger unna enn man ville gjort med en vanlig skjerm. Det har AOC tenkt på, og derfor følger det med en liten fjernkontroll slik at du blant annet kan slå den på og av og justere lys og lyd uten å måtte fikle med knapper på selve skjermen. Det er faktisk lettere å bruke fjernkontrollen enn knappene på undersiden av skjermen for å endre innstillingene.

En skjerm med denne bredden egner seg godt for mange slags dataspill. Vi åpnet skytespillet Counter-Strike og fikk særdeles god oversikt over området der spillet foregikk. Det er ganske enkelt ikke mulig å få full oversikt over hele bildet på én gang, men det gir likevel en reaksjonsfordel ved at man registrerer bevegelser i sidesynet og dermed oppdager motstandere raskere enn man ville gjort på en skjerm som er halvparten så bred.

Noen spill og programmer har informasjon plassert i kanten av skjermbildet, og det gjør det litt trøblete å holde orden på alle detaljene mens du fokuserer på den midterste delen av skjermen. Til gjengjeld er det en ren fornøyelse å jobbe med flere åpne vinduer i Windows. Vi hadde uten problemer fire vinduer åpne side om side og kunne raskt kopiere tekst fra det ene til det andre uten å måtte bla mellom vinduer som lå på hverandre.

Vi viste også et par serier fra Netflix på AG493UCX, men det fungerer ikke så godt. Tv-serier er tilpasset 16:9-skjermer, og dermed blir de svarte feltene på hver side av bildet i største laget.

På baksiden er det et godt utvalg av tilkoblinger. Den mest spesielle er en USB-C-port som gir strøm nok til å lade en bærbar pc – selvfølgelig forutsatt at pc-en får strøm via USB-C.


+ Plass til mange vinduer på én gang

+ Fjernkontroll

– Plundrete betjening

 

Konklusjon

AOC-skjermen virker nærmest grotesk bred, men den gir også mulighet for å ha mengder av vinduer åpne ved siden av hverandre.

Spesifikasjoner

Merke
AOC
Størrelse
49 tommer
Oppløsning
5120 x 1440 piksler
Kontrast
3000:1
Lysstyrke
550 cd/m²
Format
32:9
Tilkobling
HDMI 2.0 x 2, DisplayPort 1.4 x 2, USB-C , USB 3.2 Gen1 x 3
Paneltype
VA
Høyttalere
Ja
Strømforbrug
60 watt, 0,5 watt i standby
Responstid
1 ms
Mål
119,4 x 46,7 x 30,8 cm
Vekt
14,4 kg