En lille projektør viser skærmens logo under den — en funktion de fleste nok kan leve uden.

Asus ROG Swift PG43UQ

Skjermen er så stor at den har sine begrensninger som vanlig pc-skjerm, men den fungerer fint som deltids-tv.

av Morten Skeldal Østergaard #Skjerm #Asus
8.6

Normalt vil vi si at det ikke finnes noe slikt som en for stor dataskjerm. Etter noen dager litt for tett på den nye 43-tommers skjermen fra Asus, er vi ikke like skråsikre.

Ellers har Asus ROG Swift PG43UQ et lyssterkt og godt bilde. Oppløsningen har holdt følge med størrelsen, så man kan heller ikke klage over skarpheten. Selv med nesetippen helt nær skjermen var det umulig å skjelne de enkelte bildepunktene. Det er et overveldende syn når man jobber med hverdagens oppgaver i Windows, og man har rikelig med plass til å ha mange vinduer på skjermen samtidig.

Vi prøvde først å sitte i samme avstand fra skjermen som vi gjør med 27-tommersskjermene vi normalt jobber ved. Det vil si at øynene er cirka 40 centimeter fra skjermen. På PG43UQ gjør det at ytterpunktene i skjermbildet blir misfarget, fordi synsvinkelen blir for skrå når man vrir på hodet. Det optimale er å sitte minst en meter fra den store skjermen, og gjerne litt mer. Det setter selvfølgelig visse minimumskrav til størrelsen på både kontoret og skrivebordet.

Rog Swift PG43U fungerer fint som en mellomting mellom tv og pc-skjerm hvis du har den stående i et rom som brukes til litt av hvert. Det er mange innganger på skjermen, og det er opplagt å koble både Chromecast og kanskje en spillkonsoll som Playstation til kjempeskjermen. Til slik bruk har man også glede av den lille fjernkontrollen som blant annet kan skifte mellom inngangene på skjermen.

Skjermen kommer virkelig til sin rett hvis du bruker den til spill. Bildet står rolig og skarpt, og slik sett er det mest et spørsmål om skjermkortet er i stand til å levere et bilde i høy nok oppløsning til å få fullt utbytte av Ultra HD-oppløsningen skjermen kan vise.

Når du skal endre skjerminnstillinger, må du gjøre det på baksiden av skjermen. Der finner du en lite styrespak og noen store, litt underlig utformede knapper. Det kan være litt plundrete å føle seg frem, og flere ganger kom vi til å slå av skjermen ved et uhell. Det er heller ikke særlig intuitivt å finne frem i menyene hvis man for eksempel skal velge en annen profil for å endre farger og lys på skjermen.

Rent fysisk er innstillingsmulighetene begrenset. Skjermen kan vippes litt, slik at du endrer synsvinkelen når du ser på den, men det er også den eneste ergonomiske innstillingen. PG43UQ står bom fast der du har satt den, uten å kunne heves, senkes eller roteres.

For øvrig er skjermen klar til bruk når du får den. Det er litt uvanlig å kunne løfte en dataskjerm rett ut av emballasjen i ferdig montert tilstand. Alt du må gjøre er å koble til kabler for signal og strøm, så er den klar til bruk. Det fysiske oppsettet er selvfølgelig noe man som regel gjør bare én gang, men det er likevel fint å slippe å montere en fot på den store og litt uhåndterlige skjermen.


+ Flott bilde

+ Høy oppløsning

– Kronglete innstillinger

Konklusjon

Skjermen er så stor at den har sine begrensninger som vanlig pc-skjerm, men den fungerer fint som deltids-tv.

Spesifikasjoner

Merke
Asus
Størrelse
43 tommer
Oppløsning
3840x2160 piksler
Kontrast
4000 :1
Lysstyrke
1000 cd/㎡
Format
16:9
Tilkobling
HDMI (v2.0) x 2, DisplayPort 1.4 x 2, 3.5 mm Mini-Jack input, 3.5 mm Mini-Jack output, 2 x USB 3.2
Paneltype
VA
Høyttalere
10 W x 2 Stereo RMS
Betraktningsvinkel
178° (H) / 178° (V)
Strømforbrug
48 watt, 0,5 watt i dvale
Responstid
1 ms
Mål
974,58 x 631,31 x 242,19 mm
Vekt
15,3 kg