Selv glade amatører kan tage flotte billeder med det avancerede kamera i iPhone 14 Pro.

Apple iPhone 14 Pro

Det er samspillet mellom operativsystemet og maskinvaren som løfter iPhone 14 Pro over konkurrentene.

av Redaktionen #Telefon #Apple
9.3

iPhone 14 Pro er en fantastisk telefon. Og hvis du er typen som har telefonen din i tre-fire år eller mer, har det virkelig skjedd mye med både ytelse, design og kamera i forhold til de eldre iPhone-modellene.

Apples prosessorer har lenge vært foran konkurrentene. Det gjelder også denne gangen, for iPhone 14 Pros A16-prosessor er langt bedre enn alle Android-telefoner. Våre målinger viste også en betydelig forbedring sammenlignet med forgjengeren iPhone 13 Pro. Vi kunne imidlertid ikke umiddelbart merke forskjell på Pro-modellen og den vanlige iPhone 14-modellen. Likevel er det selvfølgelig godt å vite at kraften er der når det kommer nye funksjoner og mer krevende apper.

iPhone 14 Pro har en «Always-­on»-funksjon. Den har vært standard på mange Android-telefoner i årevis, men ofte er det bare ren hvit tekst på sort bakgrunn. Apples versjon av Always-on er en mer omfattende løsning: Her er hele skjermen på hele tiden og viser både bakgrunn i farger og forskjellig informasjon. Spørsmålet er bare om ikke det tapper batteriet rimelig fort? Vårt inntrykk er at det ikke gjør det. iPhone 14 Pro har dynamisk skjermoppdatering. Den endrer altså hastighet fra 1 til 120 Hz, og når telefonen ligger låst på et bord, girer den helt ned til 1 Hz. Sammen med OLED-teknologien og en prosessor som er flink til å «tenke selv», gir det ikke et voldsomt forbruk.

En smart detalj er at hvis du har en Apple Watch, holder telefonen styr på hvor langt du er fra den via klokka. Telefonen kunne kjøre én dag på én lading. Vi hadde som regel 15–20 prosent batteri igjen på slutten av dagen.

Lysstyrken har økt betraktelig. Når du er ute i solskinn, betyr det faktisk mye hvor lyssterk skjermen er. iPhone 14 Pro leverer opptil 2000 cd/m² – der iPhone 13 Pro «bare» kunne levere 1200 cd/m². Generelt er skjermen av den kvaliteten vi har lært å forvente fra Apple, så farger, kontrast og den generelle opplevelsen er rett og slett glimrende.

Kameraet har ikke de avanserte funksjonene du finner på mange andre telefoner, men bildekvaliteten er likevel helt på topp. Alt håndteres stort sett av den innebygde intelligensen. I praksis betyr det at du egentlig bare trykker på knappen og får et veldig godt bilde. 

De fleste vanlige brukere vil nok ikke bruke de 48 megapikselene bevisst, men får i stedet 12 megapikslers bilder –telefonen bruker derimot den ekstra kapasiteten til å forbedre kvaliteten. Dette ser vi særdeles på mørkere bilder, som nå er blitt enda tydeligere.

Vi kommer ikke utenom at iPhone 14 Pro er dyr. Den «rimeligste» utgaven koster 13 990 kroner – og da er det til og med 128 GB minne, noe som vil være for lite for de fleste. Du må ut med 15 290 for versjonen med 256 GB for å få en telefon som det er praktisk å bruke.


+ Enestående skjerm

+ Godt amatørkamera

–  Vanvittig høy pris

Conclusion

Det er samspillet mellom operativsystemet og maskinvaren som løfter iPhone 14 Pro over konkurrentene.

Spesifikasjoner

Merke
Apple
Processor
A16 Bionic chip
Minne (RAM)
128 GB
Lagringsplass
128 GB
Skjermstørrelse
6,1"
Skjermoppløsning
2556 * 1179 pixels
Tilkoblinger
Lightning
Batterikapasitet
3.200 mAh
Operativsystem
iOS 16
Nettverk
5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3
Mål
14,8 x 7,15 x 0,79 cm
Vekt
206 g
Benchmark (høyest er best)
Geekbench 5346