Selfiekameraets hul i skærmen er stort og iøjnefaldende.

iPhone 15

iPhone 15 er et elegant produkt som byr på overbevisende teknologi og gedigen kvalitet, og prisen er deretter.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Apple
8.7

Den nye iPhonen er utvilsomt en av de beste mobilene akkurat nå, men selv den billigste, som vi har prøvd, er for dyr med tanke på hva man får.

Det betyr ikke at det er noe galt med brukeropplevelsen. Metallrammen på iPhone 15 føles robust, og mobilen gir et gedigent inntrykk.

Vi målte ytelsen med en benchmark-app som også finnes til Android-telefoner, og selv om den nye iPhonen klarte seg dårligere i denne enn mange billigere modeller, rimer ikke dette med inntrykket vi fikk ved praktisk bruk. Det skyldes først og fremst at iPhone har den fordelen at maskinvaren utvikles av samme selskap som utvikler operativsystemet, og det gjør det mulig å perfeksjonere samspillet mellom maskin- og programvare. Det var da heller aldri noen merkbar forsinkelse når vi bladde i menyer eller apper, noe man godt kan oppleve på selv ganske dyre modeller med Android som operativsystem.

Likevel er muligens iPhone 15 den mobilen i verden som gir minst for pengene. Det mest plagsomme ved den billigste utgaven av modellen, er at lagringskapasiteten er på bare 128 GB. I dag er det for lite på en smarttelefon i denne klassen. Er du blant dem som installerer mange apper eller liker å ta opp video og ta bilder med mobilen, slipper du raskt opp for lagringsplass, og da må du i gang med å slette filer og apper fra telefonen – eller i hvert fall flytte filer til iCloud eller Dropbox. Prisforskjellen på en iPhone med 128 gigabyte og en med 256 GB er 1400 kroner. Det er dyre gigabyte, men skal du først betale en høy pris for en ny iPhone, anbefaler vi på det sterkeste at du også sørger for nok lagringsplass. Det vil spare deg for mye frustrasjon.

Mobilkameraet tar utrolig flotte bilder, også når du tar raske øyeblikksbilder. Kameraet kompenserte dessuten effektivt for både dårlige lysforhold og ikke helt stødige hender.

Den svært lyssterke skjermen er også av ypperste klasse, men vi lot oss likevel distrahere en smule av det svarte feltet til selfiekameraet øverst. Apple har riktignok til en viss grad kamuflert det med noe de kaller ”Dynamic Island”, som er et bredt svart felt der mobilen kan vise forskjellige varslinger.

Ellers er det fint at Apple gått over til den samme USB-C-kontakten som alle and­re produsenter. Noe av poenget med å standardisere er jo å redusere mengden av elektronikkavfall, og da er det kanskje ikke noe problem at lader ikke er inkludert i prisen.


+ Velkjent og høy Apple-kvalitet

+ Suverent operativsystem

– For lite lagringsplass til prisen

Conclusion

iPhone 15 er et elegant produkt som byr på overbevisende teknologi og gedigen kvalitet, og prisen er deretter.

Spesifikasjoner

Merke
Apple
Processor
A16 Bionic
Lagringsplass
128 GB
Skjermstørrelse
6,1"
Skjermoppløsning
2556 x 1179 pixels
Tilkoblinger
USB-C
Batterikapasitet
3349 mAh
Operativsystem
iOS 17
Nettverk
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3
Mål
14,8 x 7,2 x 0,8 cm
Vekt
171 g
Fingeravtrykksleser
Nej
Kamera
48 MP, 12 MP ultrawide, 12 MP tele, 12 MP selfie
Utskiftbart microSD-kort
Nej
Benchmark (høyest er best)
Geekbench: 1914 single-core, 5067 multi-core