Ved at løsne nogle få skruer kan du selv skille telefonen ad.

FairPhone 4

Fairphone er nok det nærmeste du kommer en bærekraftig telefon, men hastigheten halter litt.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Fairphone
8.3

Den store smarttelefonen Fairphone 4 er et sympatisk bekjentskap, men telefonen virker også litt klumpete i henhold til dagens standarder.

Telefonen er bygd ut fra noen prinsipper om å belaste planetens ressurser minst mulig. Det kommer til uttrykk i telefonens materialer, som i stor grad er resirkulerte eller utvunnet under kontrollerte forhold.

Det er veldig tiltalende, men det som kanskje er like interessant for oss som forbrukere, er at Fairphone 4 også er bygd slik at den er lett å reparere og skifte ut deler på. Bakdekselet kan tas av ved å stikke neglen inn under det, slik at du for eksempel kan bytte batteriet. Telefonens innvendige deler er oppdelt i moduler, og det er veldig lett å skru ut de enkelte delene. De fleste av dem holdes på plass av en skruetype som enkelt kan skrus ut med en stjerneskrutrekker.

Moduloppbyggingen gjør dessverre også Fairphone 4 til en ganske stor og klumpete mobiltelefon. Grunnen til dette, er at plassen inne i telefonen ikke er utnyttet særlig effektivt. Men selv om telefonen er butt, ligger den allikevel godt i hånden takket være det gummiaktige bakdekslet. Det er metall nesten hele veien rundt kanten, og skjermen dekkes av robust Gorilla-glass. Det føles i det hele tatt som en bunnsolid mobiltelefon som i bunn og grunn tåler det meste.

Ytelsen ligger litt under det vi forventer i denne prisklassen, og skjermen er LED, som ikke har like god kontrast som OLED-skjermene, som mange konkurrenter bruker. Derfor er det også først og fremst på grunn av det bærekraftige elementet at du kan overveie å kjøpe Fairphone 4.

Kameramodulen på baksiden har tre linser som tar utmerkede bilder. Det var bare i svak belysning at det var for mye bildestøy.

 


+ Resirkulerte materialer

+ Solid bygget

– Ikke så rask

 

Conclusion

Fairphone er nok det nærmeste du kommer en bærekraftig telefon, men hastigheten halter litt.

Spesifikasjoner

Merke
Fairphone
Processor
Snapdragon 750G
Minne (RAM)
6 GB
Lagringsplass
128 GB
Skjermstørrelse
6,3 tommer
Skjermoppløsning
2340 x 1080 pixels
Tilkoblinger
USB-C
Batteritid
Cirka 30 timer
Batterikapasitet
3905 mAh
Operativsystem
Android 11
Nettverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1
Mål
162 x 75,5 x 10,5 mm
Vekt
225 gram
Fingeravtrykksleser
Ja, i på-knappen
Kamera
48 MP, 48 MP (ultravid), dybdekamera
Utskiftbart microSD-kort
Ja
Benchmark (høyest er best)
GeekBench 625 (single core), 1856 (multicore), 1310 (OpenCL)