Skjermen er blant de beste sidene ved Galaxy Note9.

Samsung Galaxy Note9

Samsung Note9 er en enorm og på mange måter vellykket telefon. Den digitale assistenten Bixby bør derimot få avgå med en stille død.

av #Telefon #Samsung
8.3

Samsung har kommet til nummer 9 i Note-serien av kjempetelefoner, og Samsung Galaxy Note9 bygger videre på teknologier fra tidligere Samsung- modeller – på godt og vondt. En av de beste funksjonene er den innebygde pennen som gjør det lett å ta notater. Så snart du frigjør pennen fra rommet i telefonen, er du klar til å skrive direkte på den svarte låseskjermen. Pennens bevegelser oppfattes raskt, og man skriver raskt med en håndskrift som ligner den man ellers har. Pennen kan også brukes til annet enn å ta notater. Den har Bluetooth, og du kan bruke den som fjernkontroll til telefonkameraet. Med et lite klikk på knappen på pennen, kan du ta bilde av hele familien – og deg selv.

Skjermen på Note9 er stor, lyssterk og har svært god kontrast. Alt ser ganske enkelt fantastisk flott ut på den store skjermen med den kullsvarte bakgrunnen. Kantene er buet, og du kan dra opp en ekstra snarveismeny ved å stryke tommelen opp langs kanten. Det er særdeles praktisk.

Note9 fungerer også svært godt når man ringer eller sender sms. Samsung-appene for telefoni og tekstmeldinger er brukervennlige, og samtalelyden er virkelig god.

 

Irriterende digital assistent

Den absolutt mest håpløse og overflødige funksjonen i Galaxy Note9 er Samsungs digitale assistent, Bixby. Meningen er at Bixby skal gjøre det mulig å styre telefonen med stemmen, men i praksis er funksjonen ubrukelig. Bixby snakker bare engelsk, og det er nesten ikke mulig å få den til å gjenkjenne for eksempel norske navn når du skal ringe en kontakt, med mindre du legger deg til en fet amerikansk aksent. Samsung har til og med kastet bort en egen knapp på siden av telefonen, på funksjonen. Når du trykker på den, starter Bixby øyeblikkelig og er klar til å misforstå alt du sier. Heldigvis kan du også bruke Google Assistant. Den virker også på norsk og er langt mer imøtekommende enn Bixby.

I tillegg til Bixby har Samsung fylt opp telefonen med overflødige apper som fås bedre fra Google og andre produsenter. Samsung har for eksempel både sin egen app-butikk og en nettleser. Samsungs telefoner ville generelt vært mye bedre hvis selskapet konsentrerte seg om maskinvaren i stedet for å kaste bort krefter på de mange og ganske ensartede appene.

Samsung redder litt av æren med det integrerte dobbeltkameraet. Det er faktisk et av de beste telefonkameraene jeg har prøvd. Kameraet fikk med mange små detaljer selv på en overskyet og mørk høstdag. Portretter blir som regel også vellykkede, ettersom kameraet er godt til å fremheve motivet og gjøre bakgrunnen uskarp. Kameraet gjenkjenner automatisk forskjellige motivtyper som solnedganger, mat og blomster og sørger for å optimalisere innstillingene for best mulig resultat.

Alt i alt er Samsung Galaxy Note9 utvilsomt en god telefon, men det virker som om Samsung bruker litt for mye ressurser på blindgater som Bixby og egenproduserte apper i stedet for å holde øye med konkurrenter som kinesiske Huawei, som i senere tid har vært flinkere til å gi kundene det de vil ha.

 

Forhandler og pris:

www.prisjakt.no

 

+ Glimrende skjerm

+ Svært godt kamera

– Bixby er helt håpløs

Konklusjon

Samsung Note9 er en enorm og på mange måter vellykket telefon. Den digitale assistenten Bixby bør derimot få avgå med en stille død.

Spesifikasjoner

Merke
Samsung
Processor
Exynos 9810, åttekjerners prosessor (2,7 GHZ + 1,7 GHZ)
Minne (RAM)
6 GB RAM
Lagringsplass
128 GB
Skjermstørrelse
6,4 tommer
Skjermoppløsning
1440 x 2960 piksler
Tilkoblinger
USB C
Batterikapasitet
4000 mAh
Operativsystem
Android 8.1 (Oreo)
Nettverk
802.11a/b/g/n/ac
Mål
76,4 x 161,9 x 8,8 mm
Vekt
201 gram
Fingeravtrykksleser
Ja
Kamera
Dobbelt 12 MP hovedkamera, 8 MP frontkamera
Utskiftbart microSD-kort
Ja