Selfie-kameraet sitter øverst til høyre på skjermen.

Samsung Galaxy S10

Den tiende Galaxy-telefonen fra Samsung er fortsatt blant de beste Android-telefonene, ikke minst takket være den fine skjermen.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Samsung
9.0

I år kan Samsung feire tiårsjubileum for Galaxy-telefonen, og lite passer vel bedre enn å feire med den tiende i rekken. Mye har skjedd siden den første ble lansert i 2009 som en av de første virkelig gode Android-telefonene, men Galaxy-mobilene er fortsatt helt i toppsjiktet.

Akkurat som i den første Galaxy-modellen, er det skjermen som er det store trekkplasteret i S10.  Den er basert på Samsungs egenproduserte AMOLED-teknologi, som blant annet gir uovertruffen kontrast. AMOLED slår av piksler som skal være svarte, og det betyr også at S10 har en «alltid på»-funksjon, slik at du hele tiden kan se for eksempel hva klokken er, uten at det går merkbart ut over batteritiden. I gjennomsnitt holder faktisk Galaxy S10 i langt over et døgn ved vanlig bruk.

Fingeravtrykksleseren er integrert i skjermen. Det er ikke lenger noen nyhet, men Samsung S10 benytter seg av ultralyd til å lese av fingeravtrykket. Det virker riktignok litt bedre enn metoden med lys, som blant annet Huawei benytter, men den er fortsatt ikke like rask og effektiv som en egen knapp til fingeravtrykksleseren.

Skjermen er på 6,1 tommer, men de buede kantene gjør at telefonen føles mindre enn den er. Du kan stryke oppover fra høyre side av skjermkanten med tommelfingeren, så får du en liten snarveismeny med de mest brukte programmene.

Et program du sannsynligvis ikke får mye glede av, er Samsungs digitale assistent Bixby, som er installert på Galaxy S10. Som norsktalende er det vanskelig å se hvilken nytte man kan ha av Bixby. Denne testeren klarte å få den til å utføre noen enkle oppgaver på telefonen, men det er tilnærmet umulig å få Bixby til å forstå navnene på kontakter hvis du vil be telefonen om å ringe noen du kjenner. Som på de siste Galaxy-modellene vi har testet, har Samsung til alt overmål også kastet bort plass på en egen Bixby-knapp på siden av telefonen. Nå har det heldigvis blitt mulig å endre funksjonen til denne knappen, slik at den åpner en annen app i stedet. Skal du likevel bruke Bixby, må du i så fall dobbelttrykke på knappen.

Det skal også sies at Samsung sier at «støtte for flere språk kommer», men inntil det skjer klarer vi oss fint uten Bixby.

Samsung Galaxy S10 kan lades trådløst, og du kan faktisk også lade andre telefoner trådløst ved å legge dem mot baksiden av S10. Det er kanskje sjelden at man får behov for akkurat den funksjonen, men det er praktisk hvis du har en trådløs hodetelefon som også kan lades trådløst. Da slipper du å ha med ekstra ledninger på tur.

Lyden i Galaxy S10 er god til både samtaler og musikk. Nederst i telefonen sitter det en liten høyttaler, og ved å skru opp lyden på den lille høyttaleren, som brukes ved samtaler, får man faktisk en brukbar stereoeffekt. Vil du ha enda bedre lyd, kan du koble til en tradisjonell hodetelefon via en 3,5 mm minijack. Samsung har altså gått mot strømmen og tilbyr igjen en analog utgang, ved siden av ladekontakten.

På baksiden sitter det tre kameraer side om side. De leverer bilder i klasse med de beste mobilkameraene fra Huawei og Apple, og det er lett å bytte mellom dem i fotoappen, der de har fått hver sin knapp, og der du raskt ser hvilket utsnitt som passer best til motivet. Kameraet på fronten ses som en liten sirkel i øverste høyre hjørne av skjermen. Det er litt irriterende med en svart sirkel i skjermbildet, særlig hvis du ser på bilder, men det er likevel en bedre løsning enn det brede hakket vi ser fra andre produsenter.

 


+ Fantastisk skjerm

+ Godt kamera

– Ubrukelig digital assistent

Conclusion

Den tiende Galaxy-telefonen fra Samsung er fortsatt blant de beste Android-telefonene, ikke minst takket være den fine skjermen.

Spesifikasjoner

Merke
Samsung
Processor
Exynos 9820 Octa
Minne (RAM)
8 gigabyte
Lagringsplass
128 gigabyte
Skjermstørrelse
6,1 tommer
Skjermoppløsning
1440 x 3040 piksler
Tilkoblinger
USB-C, minijack
Batterikapasitet
3400 mAh
Operativsystem
Android 9.0 (Pie)
Nettverk
Wi-Fi 6
Mål
149,9 x 70,4 x 7,8 mm
Vekt
157 gram
Fingeravtrykksleser
Ja, ultralydskanner i skjermen
Kamera
12 + 12 + 16 megapiksler bak, 10 megapiksler foran