Sony Xperia 1 IV er usædvanligt høj. Og føles meget solid.

Sony Xperia 1 IV

En glimrende telefon med svært avanserte kameramuligheter, men ikke med nok nyheter til å forsvare den høye prisen.

av Henrik Ræder Clausen #Telefon #Sony
8.2

Denne telefonen er rask, har glimrende kameraer, god lagringsplass og gode ekstrafunksjoner. De avanserte kameraappene er imidlertid veldig komplekse, og telefonen har en tendens til å bli for varm.

De tre kameraene på baksiden av telefonen gir gode bilder, helt fra vidvinkel til utmerket zoomfunksjon. Og i motsetning til de fleste kameraer får du optisk zoom som bevarer bilde-
kvaliteten helt tett på.

Bildene har svært naturlige farger og er helt uten kunstige effekter. Til gjengjeld er detaljene noe uskarpe når du går helt tett på. Den medfølgende kameraappen gir mange muligheter, men krever en viss fotoerfaring for å kunne brukes optimalt. 

Den gode bildekvaliteten går igjen i videoopptakene og er spesielt imponerende i svakt lys. Kameraet kan ta opp 4K-video i høy hastighet. Telefonen kan ta opp i det effektive H.265-formatet, og appen har mange mulig-heter. Til deg som tar opp mye video er denne telefonen et veldig godt valg. Skjermen er rett og slett imponerende: Den har full 4K-oppløsning, er lyssterk og har levende farger. Det avlange 21:9-formatet gjør telefonen usedvanlig høy uten at den er bredere enn andre telefoner. Dermed trenger du for en gangs skyld ikke ha en stor hånd for å bruke en stor telefon – til gjengjeld vil mange videofilmer bli vist med sorte kanter.

Samtalekvaliteten er i orden uten å være i særklasse. Vi har hørt bedre, og vi forventet en virkelig luksusopplevelse på det punktet.

Måleverktøyet Geekbench viste en hastighet på 3346, noe som gjør telefonen til en av de raskeste vi har testet. Dessverre blir den lett varm, og i den situasjonen fikk vi resultater på beskjedne 2424. Det kan også bli et problem i spill, intens bruk av wifi og ved lengre videoopptak.

Litt overraskende følger det ikke med en lader eller en USB-kabel til telefonen. Vi målte en ladeeffekt på 20 watt fra en god strømforsyning. Det er bra, men andre telefoner kan altså lade litt raskere enn dette.

En smart ekstrafunksjon er at telefonens USB-C-port også kan brukes som videoutgang. Telefonen kobles bare til en skjerm med en USB-C- kabel, så kommer lyd og bilde med over slik at du kan se video i stort format. For best mulig resultat bør skjermen være i 21:9-format, akkurat som telefonen.

Til vår forundring er det en del overflødige apper installert når du setter opp telefonen. Det burde ikke være nødvendig å legge til apper – egentlig reklame – i en telefon i denne prisklassen. Heldigvis kan de overflødige appene enkelt fjernes.

Plus / Minus:
+ Flott skjerm 
+ Gode kameraer og apper
– Støy i telefonlyden
– Blir raskt varm

Conclusion

En glimrende telefon med svært avanserte kameramuligheter, men ikke med nok nyheter til å forsvare den høye prisen.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Processor
Arm V8 3,0 GHz
Minne (RAM)
32 GB
Lagringsplass
256 GB
Skjermstørrelse
6,5″ (21:9)
Skjermoppløsning
3840 x 1644 pixels (4K)
Batterikapasitet
5000 mAh
Operativsystem
Android 12
Nettverk
5G, WiFi 6
Mål
16,5 x 7,1 x 0,8 cm
Vekt
186 gram
Fingeravtrykksleser
I siden
Kamera
4 x 12 megapixels
Benchmark (høyest er best)
3346