Skærmen er på 6,1 tommer, men telefonen er alligevel forholdsvis smal.

Sony Xperia 5

Sony Xperia 5 er en usedvanlig avlang telefon med mange vellykkede funksjoner. Du kan blant annet ha to vinduer på skjermen.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Sony
8.8

Dagens smarttelefoner er stort sett like å se på, så det er fint når noen fra tid til annen våger å prøve noe nytt. Det gjør Sony med sin nyeste modell, Xperia 5. Forholdet mellom bredde og høyde er 21:9. Det er nesten det samme som benyttes i kinofilm. Den usedvanlig høye skjermen viser seg også å være en god løsning. Det første man legger merke til, er nemlig at telefonen ligger bedre i hånden enn de fleste andre mobiler i samme klasse. Xperia 5 er ganske enkelt smalere og dermed lettere å holde rundt.

Ulempen er naturlig nok at det er litt vanskeligere å nå øverste del av skjermen. En gjennomsnittlig tommel rekker faktisk bare over den nederste halvdelen hvis man ikke skal skifte grep. Det problemet løser man likevel lett ved å plassere de mest brukte ikonene nederst. Xperia 5 prøver selv å gjøre livet for brukeren lettere ved at man kan legge de mest brukte appene i en sidemeny kalt SideSense. Den skal dukke opp når man tapper et par ganger på siden av telefonen, men funksjonen virker dessverre ikke helt som den bør, og det krever litt øvelse å få vist menyen. Da er funksjonen for visning av flere vinduer bedre. Med den kan du med noen få trykk få vist to apper på hver sin side av skjermen. Det fungerer glitrende, og her kommer den avlange ­skjermen virkelig til sin rett.

Kameramodulen på baksiden har tre linser som arbeider sammen og leverer virkelig gode bilder, i hvert fall i dagslys. Derimot er resultatet mindre overbevisende hvis du bruker blits i mørke omgivelser. Da blir fargene feil og hovedmotivet overeksponert.

Xperia 5 har også valgt en annen løsning når det gjelder fingeravtrykksleseren. Den sitter nemlig på siden, og ikke i skjermen, slik det er vanlig i dag. Dermed er det bare å legge tommelen på den for å låse opp telefonen. Avlesingen går raskt, og det føles naturlig å legge fingeren på den lille og smale leseren.

Prismessig ligger Xperia 5 litt under de vanlige toppmodellene fra konkurrentene, og Xperia 5 er et godt valg hvis du vil ha en mobil som ligger litt bedre i hånden.

 


+ God skjerm

+ Praktisk skjermdeling

– Dårlige blitsbilder ved svak belysning

– Side sense-menuen er litt kronglete

Conclusion

Sony Xperia 5 er en usedvanlig avlang telefon med mange vellykkede funksjoner. Du kan blant annet ha to vinduer på skjermen.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Processor
Qualcomm Snapdragon 855
Minne (RAM)
6 gigabyte
Lagringsplass
128 gigabyte
Skjermstørrelse
6,1 tommer
Skjermoppløsning
2520 x 1080 piksler
Tilkoblinger
USB C
Batterikapasitet
3140 mAh
Operativsystem
Android 9.0
Nettverk
802.11ac (Wi-Fi 5)
Mål
15,8 x 6,8 x 0,82 cm
Vekt
164 gram
Fingeravtrykksleser
Ja, i siden
Kamera
12 + 12 + 12 megapiksler (bak), 8 megapiksler (front)
Utskiftbart microSD-kort
Ja