Plastikbagsiden har et lædermønster, der giver et godt greb om den store telefon.

Xiaomi 14 Ultra

Xiaomi 14 Ultra er en glimrende mobiltelefon og perfekt for deg som helst vil slippe å ta med et eget kamera på ferien.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Xiaomi
9.3

Med den nyeste smartmobilen fra Xiaomi, 14 Ultra, har du alltid et godt kamera for hånden. Når man ser baksiden av den litt klumpete saken, ser den da også mer ut som et kamera enn en mobil: Den store kamera­modulen dekker nesten hele bredden, og kameradelen av mobilen er nesten dobbelt så tykk som resten.

Modulen består av en kraftig blits og fire relativt store linser fra tyske Leica. Alt styres fra en gjennomtenkt kamera-app. Den første gangen du åpner appen, blir du spurt om du vil ha kraftige og livlige farger, eller om du foretrekker at fargene er så naturtro som mulig. Det er stor forskjell på bilder tatt med de to innstillingene, og vi setter pris på å kunne velge fremfor å måtte leve med en innstilling som ligger midt imellom.

Vi tok bilder av en rekke motiver ved forskjellige lysforhold, og bildekvaliteten var så god at det var litt vondt å gå tilbake til en eldre og billigere mobil etter at testperioden var over. Når du forstørrer et utsnitt av et bilde tatt med et vanlig mobilkamera, ser du som regel ganske mye bildestøy. Det skyldes at både optikken og bildebrikken er mindre enn i et ”ekte” kamera og derfor også fanger opp mindre lys. Den tendensen er mindre tydelig i Xiaomi 14 Ultra. Vi tok bilde av en katt i svak belysning, og da vi senere så det på en høyoppløst data­skjerm, var selv de minste hårene i kattepelsen knivskarpe.

Den store mobilskjermen yter bildene full rettferdighet med gode farger og høy lysstyrke. De fire hjørnene er avrundet, og skjermen dekker så å si hele fronten.

Mobilen har en lynrask prosessor og rikelig med ram. Det er merkbart i alt man gjør på telefonen, som takler de fleste apper uten problemer.

Så langt er alt vel, men vi hadde helst sett at vi slapp de installerte reklame-appene og de fleste av Xiaomis egne apper, som tar altfor stor plass på startskjermen den første gangen du slår på telefonen. Nettleseren fra Xiaomi når for eksempel ikke Google Chrome til knærne, og appen Mi Video virker som en litt lurvete mellomting mellom de populære video­appene TikTok og YouTube.

Telefonen er tung, og det er fint at man kan la noe av vekten hvile på pekefingeren ved hjelp av underkanten på kameramodulen. Heldigvis har Xiaomi utstyrt baksiden med en overflate av myk plast. Det reduserer faren for å miste den dyre telefonen på gulvet, selv uten et ekstra deksel. Det er et punkt flere av konkurrentene godt kunne latt seg inspirere av.


+ Fantastisk kamera

+ Svært rask

– Mange overflødige apper

Conclusion

Xiaomi 14 Ultra er en glimrende mobiltelefon og perfekt for deg som helst vil slippe å ta med et eget kamera på ferien.

Spesifikasjoner

Merke
Xiaomi
Processor
Qualcomm SM8650-AB Snapdragon 8 Gen 3
Minne (RAM)
12 GB
Lagringsplass
512 GB
Skjermstørrelse
6,73"
Skjermoppløsning
3200 x 1440 pixels
Tilkoblinger
USB-C
Batterikapasitet
5.000 mAh
Operativsystem
Android 14, HyperOS
Nettverk
Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4
Mål
16,1 x 7,5 x 0,9 cm
Vekt
220 g
Kamera
50 MP, 50 MP 3,2x tele, 50 MP 5x tele, 50 MP ultra
Benchmark (høyest er best)
GeekBench: 7055