Xiaomi har ikke været bange for at lade sig inspirere af iPhone, da telefonen skulle designes.

Xiaomi 14

Xiaomi 14 er på mange måter en svært god mobil, men i denne prisklassen forventer vi å slippe apper vi ikke trenger.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Xiaomi
8.4

Xiaomi 14 er på mange måter en vellykket mobil. Derimot synes vi nok at den sliter med å rettferdiggjøre den høye prisen.

Modellen har riktignok mange av de fordelene vi forventer når vi betaler såpass mye for en toppmodell. Skjermen er blant de beste, og prosessoren blant de raskeste.

På minussiden virker de abnormt mange unødvendige appene svært skjemmende og trekker ned helhetsinntrykket. Enten du vil det eller ei, får du nemlig apper fra blant andre Spotify, Booking.com og Facebook. I tillegg får du en stor samling av Xiaomis egne alternativer til Google-appene, men vi trenger faktisk bare én nettleser, og alternativet fra Xiaomi selv er ikke en gang på topp-fem-listen vår i den kategorien. Mange av de uønskede appene er lette å avinstallere, men ikke alle. Resten må deaktiveres i innstillingene, eller du må bare leve med at de er der.

Solid maskinvare Snapdragon-prosessoren besto testen av ytelse med glans og høye kneløft, selv om mobilen ble veldig varm underveis. Problemet med varme var også noe vi registrerte når vi hurtig­ladet telefonen. Derfor la vi den etter hvert til lading i et kjølig rom, og det hjalp litt. Vi hadde ikke de samme problemene når vi ladet trådløst, som også er mulig med Xiaomi 140. Når batteriet først var ferdigladet, kunne det i gjennomsnitt holde telefonen gående i nesten to hele døgn, og det er virkelig imponerende for en rask mobil med stor skjerm.

Kameramodulen på baksiden er utviklet i samarbeid med prestisjemerket Leica. Det leverer generelt fine bilder, men det var også enkelte hverdagssituasjoner der kvaliteten ikke levde opp til forventningene. Vi tok blant annet en serie med bilder av barn som løp om kapp i en idrettshall, og opplevde en del uskarphet så lenge vi holdt oss til fabrikkinnstillingene, som nok er det de fleste gjør når de skal ta et raskt øyeblikksbilde.

Som på de fleste smarttelefoner stikker kameramodulen litt ut fra resten av mobilen, som derfor vipper litt hvis du betjener den mens den ligger på et bord. Synes man det er et problem, så kjøper man et deksel. Resten av designen fungerer fint, og mobilen ligger godt i en middels stor hånd.


+ Rask prosessor

+ Flott skjerm

– Altfor mange overflødige apper

Conclusion

Xiaomi 14 er på mange måter en svært god mobil, men i denne prisklassen forventer vi å slippe apper vi ikke trenger.

Spesifikasjoner

Merke
Xiaomi
Processor
Qualcomm SM8650-AB Snapdragon 8 Gen
Minne (RAM)
12 GB
Lagringsplass
512 GB
Skjermstørrelse
6,36"
Skjermoppløsning
2670 x 1200 pixels
Tilkoblinger
USB-C
Batterikapasitet
4610 mAh
Operativsystem
Android 14
Nettverk
Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4
Mål
15,8 x 7,1 x 0,8 cm
Vekt
198 g
Kamera
50 MP, 30MP
Benchmark (høyest er best)
Geekbench: 6787