Logitech Ergo M575 Wireless Trackball

M575 Ergo er en verdig arvtaker etter M570 og bare halvparten så dyr som toppmodellen MX Ergo.

av Morten Wendel #Mus #Logitech
8.9

Tradisjonelle datamus avleser bevelgelse på underlaget og må derfor flyttes rundt på bordet. Det virker fint for de fleste, men noen av oss sverger til en annen type mus, nemlig styrekulen. Vi har testet den rykende ferske Logitech Ergo M575.

Det finnes flere slags styrekuler; noen har en stor sentralt plassert kule som styres med fingertuppene, men Logitech har de siste årene fokusert på typen med tommelkule og lanserte toppmodellen MX Ergo i 2017. Testen av den kan du lese her.

Alle varianter har det felles at de står i ro på skrivebordet. Det betyr mindre armbevegelser og redusert fare for musearm. Styrekulen fungerer også bedre der man har dårlig plass og/eller underlag for en vanlig mus, for eksempel i sofaen eller sengen.

M575 er en oppgradering av forgjengeren M570. Det innebærer blant annet at den kan kobles til via Bluetooth eller en medfølgende Logi Unifying-adapter, og at den kan konfigureres i programvaren Logi Options, som samler alle kompatible Logitech-enheter i ett program. Det er en oversiktlig og velfungerende løsning. Ellers er M575 ment som et rimeligere alternativ til MX Ergo, med mange av de samme funksjonene.

De viktigste punktene du må unnvære når vi sammenligner med MX Ergo, er den vippbare bunnplaten for valgfri håndvinkel (0–20 grader) og Flow-funksjonen. Sistnevnte gjør det mulig å bruke én styrekule (eller mus) sømløst med for eksempel macOS og Windows ved ganske enkelt å føre pekeren fra Mac-skjermen til Windows-skjermen og omvendt. Den er nyttig for avanserte brukere, men det er nok ikke den primære målgruppen for M575.

Det du derimot får med M575 er en superpresis styrekule samt grunnleggende knapper og hjul i god Logitech-kvalitet. Du får ikke ladbart batteri, men produsenten oppgir en batteritid (1 stk. AA-batteri) på 24 måneder ved tilkobling via USB-adapter. En muligens utilsiktet fordel ved M575 i forhold til MX Ergo er at den veier mindre og er litt mindre. Dermed går den (så vidt) under smertegrensen for hva undertegnede gidder å ta med i en pc-veske; MX Ergo blir akkurat litt for stor og tung. I tillegg til den grafittgrå modellen vi viser her, fås M575 i en pen off-white farge med grå styrekule. Mange vil nok mene at den ser bedre ut på et lyst skrivebord, og det er fint å kunne velge.

Med tanke på at prisen er halvparten av det du må gi for toppmodellen, er dette et svært godt kjøp – hvis du tilhører den minoriteten av pc-brukere som foretrekker styrekuler.


+ Utsøkt ergonomi

+ Lang batteritid

– Relativt få funksjoner

Konklusjon

En enkel, men svært god styrekule til en hyggelig pris. Den er presis i bruk, ser bra ut og er en rimelig inngangsbillett hvis du lurer på om en styrekule er noe for deg.

Spesifikasjoner

Merke
Logitech